Tech

Komentari 9

Proizvođači elektronike sve teže pronalaze kvalificirane radnike

Proizvođači elektronike sve teže pronalaze kvalificirane radnike

Oko 80 posto ispitanika navelo je u najnovijem istraživanju da imaju problema s pronalaženjem radnika, a više od dvije trećine naglašava i da rastu troškovi rada

Gotovo četiri od pet proizvođača elektronike sve teže pronalazi kvalificirane radnike, pokazali su u čeetvrtak rezultati istraživanja udruge IPC, nadovezujući se na probleme s nestašicom čipova i kašnjenjem isporuka.

Oko 80 posto ispitanika navelo je u najnovijem istraživanju da imaju problema s pronalaženjem radnika, a više od dvije trećine naglašava i da rastu troškovi rada, objavio je IPC.

Udruga zastupa ugovorne proizvođače poput Foxconna, ali i divove poput Intela, te proizvođače pločica i druge igrače u elektroničkoj industriji.

Nedostatak radne snage najviše je izražen u Sjevernoj Americi i Europi i kompanije će vjerojatno morati podići plaće kako bi privukle radnike, navodi glavni ekonomist IPC-a i voditelj studijie Shawn DuBravac.

Njih 44 posto već se odlučilo na taj potez.

Više od trećine tvrtki navodi da omogućuje fleksibilnije radne sate ili dodatno osposobljavanje i obrazovanje.

- To postaje važna stvar u proizvodnim sektorima. Neće biti dovoljne samo veće plaće, trebat će reći i 'obučit ćemo vas, a ako imate drugih aspiracija u obrazovanju, radit ćemo na tome da vam pomognemo - dodao je DuBravac

Problemi s radnom snagom vremenski su se poklopili s globalnom nestašicom čipova koja će se po procjeni ispitanika IPC-a neće biti ublažena prije druge polovine 2022. godine.

Čak 90 posto kompanija navodi da rastu i ukupni troškovi materijala, koji pored čipova uključuju i druge stavke.

Rezultat su sve dulja kašnjenja isporuka i smanjenje profitnih marži, utvrdio je IPC.

Nekih 88 posto tvrtki navodi da je razdoblje između primanja narudžbe i njezina izvršenja sve dulje i da se u nekim slučajevima protegne i na dva mjeseca.

Manje od četvrtine ispitanih tvrtki izjavilo je da im dobit raste, a gotovo trećina očekuje pad profitnih marži, pokazala je studija.