Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Proizvode ih dizelaši: Toksične čestice ubiju 6.000 Nijemaca

Njemački sud prošlog je mjeseca presudio da njemački gradovi mogu zabraniti vožnju dizelskih motora koji najviše zagađuju. a ta bi odluka mogla ubrzati zalaz motora na izgaranje

Cars are seen stuck in a traffic jam in downtown Rome
Foto: ALESSANDRO BIANCHI

 Oko 6000 slučajeva prijevremenih smrti povezanih s dušikovim oksidima (NOx) svake se godine evidentira u Njemačkoj, objavila je u četvrtak savezna agencija za okoliš pružajući dodatne dokaze o zdravstvenim rizicima koje predstavljaju toksične čestice koje najvećim dijelom proizvode dizelski motori.

Taj će broj vjerojatno povećati pritisak na proizvođače automobila i vladu dok pokušavaju usporiti zalaz dizelske tehnologije u koju su njemački proizvođači automobila uložili milijarde.

Agencija (UBA) također je objavila da dušikovi oksidi izazivaju bolesti milijun ljudi godišnje i da je koncentracija toksičnih čestica viša u 70 gradova od limita koji je postavljen standardima za čistoću zraka.

Automobilska industrija oslanja se na dizelsku tehnologiju kako bi povećala učinkovitost, ispunila ciljeve o emisiji ugljikova dioksida i kupila vrijeme za prijelaz na električne automobile.

No prodaja dizelaša pada od 2015. kada je Volkswagen priznao da je varao na ekotestovima.

Nova istraživanja otkrila su prave razine emisije dušikovih oksida koje dizelski motori emitiraju - u većim količinama od benzinaca.

Njemački sud prošlog je mjeseca presudio da njemački gradovi mogu zabraniti vožnju dizelskih motora koji najviše zagađuju. a ta bi odluka mogla ubrzati zalaz motora na izgaranje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message