Obavijesti

Tech

Komentari 0

Proizvodi zadrugara iz Lovreća bit će službeni darovi županije

Proizvodi zadrugara iz Lovreća bit će službeni darovi županije
10

Učenička zadruga Ludrum iz osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Lovreća u Imotskoj krajini osvaja sve više publike i nagrada svojim suvremenim nakitom, igricama i slikovnicama uz tradicijske elemente

VIDEO

Učenici i učitelji lovrećke Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića prije mjesec dana s velikim priznanjem vratili su se iz Vinkovaca sa državne smotre učeničkih zadruga, gdje su s još četiri učeničke zadruge predstavljali županiju. Njihov proizvod, izrađen u njihovoj učeničkoj zadruzi Ludrum, osvojio je priznanje za najproizvod.

U Vinkovcima su mali Lovrećani predstavii svoje proizvode poput kolekcije za žene - ogrlica, narukvica i naušnice - te za muškarce privjesak, iglu za kravatu i etui za naočale ili za mobitel, Na ovim proizvodima pazilo se da uz ornamentiku budu zastupljene tri boje, crna, crvena i bijela, koje prevladavaju na dalmatinskoj narodnoj nošnji.

Proizvod za koji su također dobili nagradu je slikovnica Tanculi Tanberi, lovrećka priča, standardnim književnim jezikom i lokalnim govorom, te čitatelja vodi kroz prošlost ovog kraja. Jezikom predaka i zaboravljenih riječi kao što su krakun, oputina, rašćika, svitnjak, lovrećki učenici bajkovitom pričom otimaju zaboravu ne samo mnoštvo jezičnih izraza svog zavičaja, već i bogatu usmenu predaju na kojoj je od davnina počivala ovdašnja kulturna tradicija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da znaju dobro posložiti spoj baštine i suvremenosti, pokazuje i računalna igrica Đir po Lovreću na CD koja je sastavni dio ove priče.

Učenici i učitelji OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Lovreća u Imotskoj krajini već godinama aktivno osmišljavaju i provode mnoštvo odgojno-obrazovnih aktivnosti koje ih svake godine čine prepoznatljivim diljem Hrvatske. Sa svega četrdesetak učenika ova škola primjer je mnogima kako se učenike uvodi u svijet poduzetništva, rada i aktivnog učenja.

- U petnaest godina djelovanja, naša učenička zadruga sudjelovala je na dvanaest državnih smotri, a jedanaest puta smo se plasirali na državno natjecanje, te dva puta osvojili priznanje za naj proizvod - govori nam voditeljica zadruge, profesorica Ivana Babić, ističući kako je povezivanje etno elemenata sa suvremenim u središtu njihovog rada.

'Nagrađujemo učenike da nauče cijeniti svoj rad'

- Zapravo i je smisao učenja da najprije naučimo ono što je u našem okruženju. Ovo je škola za život. Ovo su naši lumeni, a mi ih samo potičemo da budu još bolji, kreativniji. I moram priznati da naša djeca više vole raditi ovakve stvari nego sjediti i slušati klasičnu nastavu s mnoštvom činjenica i bubanja napamet. Ovdje pokazuju svoju kreativnost, mi sudjelujemo u prodajnim izložbama. Naša djeca znaju vrijednost svog proizvoda, kako ga plasirati na tržište i za njega dobiti novac koji potom ponovno ulažemo u novi proizvod, ali i nagrađujemo naše učenike kako bi znali cijeniti svoj rad - kaže ravnatelj Ante Livajić.

Aktivnostima koje provode žele povezati baštinu sa suvremenim obrazovnim metodama koje se primjenjuju u nastavi.
- Našu školsku etnografsku zbirku Ministarstvo kulture 2011. je proglasilo kulturnim dobrom i to je najveća školska etnografska zbirka u Hrvatskoj. Zbirka nije oformljena samo da se okupljeni predmeti gledaju, već se u toj zbirci odrađuju radionice - govori nam profesorica Babić.
Njihovu školu upravo zbog ove zbirke i pristupa u organizaciji odgojno-obrazovnog procesa posjećuju učenici drugih škola i aktivno sudjeluju u radionicama. Ovi vrijedni pedagozi izdali su i prvu etnološku radnu bilježnicu sa dvanaest tematskih radionica.
- Naša je škola ušla u projekt Erasmus plus K2 kojem su nositelji Mađari, a mi smo jedan od partnera. Uz nas su još Italija, Španjolska i Turska. Dobili smo 20.300 eura za projekt koji će trajati dvije godine i u koji će biti uključeno osam učitelja, te dvanaest učenika naše škole - pojašnjava ravnatelj, ističući istovremeno kako su učitelji ključ uspjeha svake škole i kako su oni zaslužni za sve uspjehe koje  postiže škola u Lovreću.

Poduzetništvo je važna životna vještina

- Na županijskoj razini županijski Centar izvrsnosti je ove godine, uz već postojeće, pokrenuo i odjel za poduzetništvo s ciljem da se potakne razvoj poduzetništva u osnovnim i srednjim školama, a prostor za takve aktivnosti su pronašli u učeničkom zadrugarstvu. Naša se učenička zadruga Ludrum odazvala na javni poziv Centra izvrsnosti SDŽ "Dalmatinski suvenir" te osvojila 20.000 kuna za sufinanciranje proizvoda. Naš suvenir, slikovnice s računalnom igricom i proizvodi iz kolekcije Art Ludrum koji su nastali u projektu "U zovnici cili svit", a koji su inspirirani ornamentikom tradicionalnih torbica zovnice, bit će korišteni u svrhu promidžbe SDŽ pri službenim susretima, posjetima, Erasmus projektima, konferencijama - govori nam profesorica Babić.
Oni su prvi započeli s aktivnostima koje doprinose jačanju kapaciteta učeničkih zadruga i kvalitetnih programa obrazovanja učenika. Tako će već početkom iduće godine vrijedni učenici sa svojim učiteljima županiji isporučiti prve količine svojih proizvoda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'