Tech

Komentari 13

Na mail odgovarate u roku 2 minute, a potrošite tek 5 riječi

Na mail odgovarate  u roku 2 minute, a potrošite tek 5 riječi

Pisma smo nekad pisali na nekoliko stranica, ali najčešći odgovor na mail dug je pet riječi. Za odgovor nam najčešće trebaju dvije minute, pokazala je velika studija

E-mailom komuniciramo brzo i kratko, a najbrže i najkraće odgovaraju tinejdžeri dok najdulje odgovore pišu i tome najviše vremena posvećuju oni stariji od 50 godina - pokazalo je najobimnije dosad provedeno istraživanje pisane komunikacije elektronskom poštom. 

Znanstvenici Sveučilišta Južna Kalifornija i Yahoo Labsa analizirali su impresivnih 16 milijardi e-mailova koje je u nekoliko mjeseci izmijenilo dva milijuna korisnika Yahooa  i to samo onih koji su pristali sudjelovati u istraživanju.

Zaključak studije je da komunikacija e-mailom ubrzava i skraćuje pisanu komunikaciju među ljudima - dok se nekad danima odgovaralo na pisma, a odgovori su obično bili dugački barem jednu, ako ne i više stranica, e-mail je to promijenio. Najčešći odgovori na poruku dugi su samo pet riječi, a najčešće se na mail odgovara u roku dvije minute.

Najbrže i najkraće odgovaraju, naravno, tinejdžeri - u prosjeku na primljeni mail odgovaraju u roku od 13 minuta, a odgovor je rijetko duži od 17 riječi što se pripisuje brzim komunikacijskim kanalima za izmjenu instantnih i kratkih porukama na koje su tinejdžeri danas navikli pa mnogi od njih e-mail smatraju već zastarjelim i sporim načinom komunikacije.

Onima do 36 godina treba u prosjeku 16 minuta da odgovore na e-mail, ljudima koji imaju od 36 do 50 godina 24 minute, a najdulje odgovaraju oni stariji od 50 - njima treba 47 minuta, što se pripisuje činjenici da oni pišu dulje poruke te da se ne snalaze toliko dobro s tehnologijom.

Studija je pokazala i da smo pretrpani e-mailovima te da jedva držimo korak s porukama koje nam stižu u e-sandučić  i zbog toga odgovaramo još kraće. Očekivano, najviše poruka se pošalje radnim danima u radno vrijeme, a to je razdoblje kad se odgovara najbrže i najkraće.

Još jedan zanimljiv podatak koji su znanstvenici utvrdili je i onaj da muškarci odgovaraju kraćim e-mailovima od žena!