Tech

Komentari 3

Prvi podaci o interesu za studije pokazuju kako maturanti najviše žele na logopediju

Prvi podaci o interesu za studije pokazuju kako maturanti najviše žele na logopediju

Radi se o procjeni Agencije za znanost i visoko obrazovanje prema omjeru broja prvih prijava i kvota za upis na prvu godinu preddiplomskog studija. Brojke su iste kao i lani, među traženijima je i psihologija

Logopedija na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i ove je godine izbor broj jedan među maturantima u Hrvatskoj. S obzirom na omjer upisne kvote i onih koji ciljaju prvenstveno na ovaj studij, za upisno mjesto borit će se gotovo pet maturanata.
Na drugome mjestu top 10 najtraženijih fakulteta u Hrvatskoj našao se Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Zagrebačka psihologija na studij prima 76 kandidata, a čak 334 maturanta označilo ga je kao prvi izbor (omjer 4,39). Top ljestvicu je  objavila Agencija za znanost i obrazovanje. Prilikom rangiranja na ljestvici najpopularnijih u obzir su uzeli omjer broja prvih prijava i kvote za upis u prvu godinu preddiplomskog studija u akademskoj godini 2020./2021.
Treće mjesto po popularnosti zauzima također Filozofski fakultet, ali onaj u Rijeci. Također se radi o studiju psihologije. Na četvrtom je mjestu Visoka policijska škola, stručni studij Kriminalistike. Kriminalistika upisuje 30 polaznika, a 114 mladih odabralo je ovaj za izbor broj 1 (omjer 3,8).

Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, studij Fizioterapija je na petome mjestu. Popularni studij upisuje samo 13 studenata, dok ga je 49 odabralo za prvi izbor (omjer 3,77), dok je na šestome mjestu Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, studij Animirani film i novi mediji. Ovaj studij upisat će tek 16 maturanata, a 60 ih je odabralo kao prvi izbor (omjer 3,75).

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, studij Sestrinstvo je na sedmome mjestu. Sestrinstvo prima 30 studenata uz 109 onih koji su ga označili prvim izborom (omjer 3,63).
Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru je na osmome mjestu. Na devetome mjestu je Arhitektonski fakultet u Zagrebu sa studijem Dizajna, dok je Fakultet dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci na desetome mjestu. Ovaj studij upisuje 30 polaznika, a čak 94 želi baš taj studij, odnosno 3,13 učenika bori se za jedno mjesto.