Obavijesti

Tech

Komentari 2

Prvi put nakon invazije na Ukrajinu, SAD i Rusija zajedno lete u svemir...

Prvi put nakon invazije na Ukrajinu, SAD i Rusija zajedno lete u svemir...

Važno je kada prolazimo trenutke napetosti u drugim stvarima, da ljudski let u svemir i istraživanje, strast koju dijele obje agencije, ostane svojevrsni oblik diplomacije i partnerstva, kazao je amerikčki astronaut

Svemirske velesile Rusija i SAD u srijedu šalju posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), u prvoj zajedničkoj misiji od ruske invazije na Ukrajinu.

Kapsulom Sojuz će poletjeti kozmonauti Sergej Prokopjev i Dimitrij Petelin te astronaut NASA-e Frank Rubio.

Lansiranje je zakazano u 11.45 sati s kozmodroma Baikonur u kazahstanskoj stepi u Središnjoj Aziji. Let do ISS-a će trajati tri sata, a tri člana posade će na njoj provesti tri mjeseca.

Biden poručio Putinu: Ne diraj nuklearno oružje. To bi moglo promijeniti sve. Samo nemoj...
Biden poručio Putinu: Ne diraj nuklearno oružje. To bi moglo promijeniti sve. Samo nemoj...

Prije nekoliko tjedana je Rubio rekao da se radi o "jako važnoj misiji", dodavši da je postao "dobar prijatelj", s članovima ruske posade.

Suradnju NASA-e s ruskom svemirskom agencijom Roscosmos je nazvao "dobrom i snažnom", bez obzira na napetosti između Moskve i Washingtona.

- Mislim da je važno, kada prolazimo trenutke napetosti u drugim stvarima, da ljudski let u svemir i istraživanje, strast koju dijele obje agencije, ostane svojevrsni oblik diplomacije i partnerstva, nešto što dijelimo i nastojimo zajednički postići iznimne stvari - rekao je američki astronaut.

Rusija ističe da sankcije SAD-a i EU-a osujećuju njezine aktivnosti i razvoj u području svemira, uključujući i proizvodnju raketa, koje također imaju i vojnu primjenu.

Moskva je nedavno objavila da će se, u svijetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s dugovječne Međunarodne svemirske postaje. Točan datum nije obznanila, a neki analitičari sumnjaju da će Rusija to učiniti.