Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
38 komentara

Prvi put u svijetu: Ranjenom vojniku presadili penis i mošnje

Operirali su ga punih 14 sati, a u svom priopćenju javnosti kazali su kako da nadaju da će transplantacijom pacijent vratiti "seksualne i urinarne funkcije"...

Foto: John Hopkins Medicine
38 komentara

U američkoj John Hopkins bolnici vojniku koji je ranjen u Afganistanu transplantirali su penis i skrotum (mošnje). To je prva takva operacija u svijetu. Liječnici se nadaju da će mladić povratiti i seksualne funkcije

- Kada sam se probudio poslije operacije, konačno sam se osjetio normalnije s određenim nivoom samopouzdanja - rekao je američki vojnik kojeg su devet estetskih kirurga i dva urologa  26. ožujka operirali u poznatoj američkoj bolnici John Hopkins.

Operirali su ga punih 14 sati, a u svom priopćenju javnosti kazali su kako da nadaju da će transplantacijom pacijent vratiti "seksualne i urinarne funkcije" . Vjeruju da će se potpuno oporaviti u roku 6 do 12 mjeseci. 

Vojnik kojeg je bomba ranila u Afganistanu prvi je muškarac kojem je transplantiran penis i mošnje. Naime, liječnici su i ranije radili presađivanje penisa, ali je ovog puta prvi put urađena i transplantacija skrotuma, kožne kese u kojoj se nalaze testisi. 

Presađeni organ i koža su uzeti od preminulog donora. Kako transplantacija nije uključivala testise donatora, to znači da nije moguća reproduktivna funkcija, piše BBC News.

Prva uspješna transplantacija penisa bila je 2015. u Južnoj Africi, a godinu kasnije u SAD-u.

 

VIDI OVO: 7 genijalnih WiFi imena koja će te nasmijati

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message