Obavijesti

Tech

Komentari 46

Ratnik s flašom: Kod Skradina su otkrili senzacionalni nalaz

Ratnik s flašom: Kod Skradina su otkrili senzacionalni nalaz
5

S kamenog sarkofaga skinuli su kamenu ploču tešku 600 kg i unutra pronašli dva kostura, sačuvanu staklenu posudu, ostruge, nož i starohrvatski željezni mač

VIDEO

Arheolozi su na starohrvatskom groblju u Vaćanima kraj Skradina otkrili netaknuti grob plemenskih odličnika s prijelaza iz osmog u deveto stoljeće.

S kamenog klesanog sarkofaga skinuli su kamenu ploču tešku 600 kilograma i unutra pronašli dva kostura, sačuvanu staklenu posudu, ostruge, nož i starohrvatski željezni mač s okovanim koricama! Do senzacionalnog otkrića došli su pod vodstvom mr. sc. Željka Krnčevića, voditelja Arheološkog odjela Muzeja grada Šibenika.

- Iznimno su dobro očuvani. Zemlja u kojoj je ležao nije kisela, a sarkofag i ploča, koja je izgleda skinuta s praga neke antičke zgrade, bili su spojeni smjesom gline i vapna. Zrak je mogao ući, ali oštećenja su zbog optimalnih pH vrijednosti zemlje minimalna. Ovo će biti prvi starohrvatski mač u našem muzeju, a i posuda od stakla iz tog doba je iznimno rijedak nalaz - kaže Krnčević. Dva tijela iz sarkofaga ukopana su odvojeno, a tek će se analizama ustanoviti kada su i kojim redoslijedom ukopani.

Do sada je na arheološkom lokalitetu Vaćani - Laluše otkriveno 14 grobova.

- Naselja iz ovog razdoblja nemamo ili su ostaci slabo očuvani pa zato život Hrvata nakon doseljenja na ove prostore proučavamo istražujući grobove. Kosti pronađene u sarkofagu otkrivenom u ranijoj kampanji, utvrđeno je, pripadale su 15-godišnjaku i 35-godišnjaku. Na kralježnici mlađeg našli smo oštećenja nastala zbog teškog rada ili u borbi. Mnoštvo je pojedinosti koje treba utvrditi i usporediti da bi se od njih složio mozaik - kaže Krnčević. Naglašava važnost lokaliteta za istraživanje hrvatske povijesti iz ovog razdoblja.

Seljaci otkrili groblje dok su orali zemlju

Sarkofag je 11 stoljeća čuvao starohrvatskog odličnika i njegov mač. Oštećenja su zbog optimalnih pH vrijednosti zemlje minimalna. Uz ratnika je pronađena i staklena posuda, što je izuzetno rijedak nalaz iz tog doba. Čini se da je očuvani kostur s mačem i posudom ukopan naknadno. Ovo je treća kampanja iskapanja koja se provodi uz dopuštenje vlasnika oranica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.