Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

Ratnik s flašom: Kod Skradina su otkrili senzacionalni nalaz

S kamenog sarkofaga skinuli su kamenu ploču tešku 600 kg i unutra pronašli dva kostura, sačuvanu staklenu posudu, ostruge, nož i starohrvatski željezni mač

Duško Jaramaz/PIXSELL
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
46 komentara

Arheolozi su na starohrvatskom groblju u Vaćanima kraj Skradina otkrili netaknuti grob plemenskih odličnika s prijelaza iz osmog u deveto stoljeće.

S kamenog klesanog sarkofaga skinuli su kamenu ploču tešku 600 kilograma i unutra pronašli dva kostura, sačuvanu staklenu posudu, ostruge, nož i starohrvatski željezni mač s okovanim koricama! Do senzacionalnog otkrića došli su pod vodstvom mr. sc. Željka Krnčevića, voditelja Arheološkog odjela Muzeja grada Šibenika.

- Iznimno su dobro očuvani. Zemlja u kojoj je ležao nije kisela, a sarkofag i ploča, koja je izgleda skinuta s praga neke antičke zgrade, bili su spojeni smjesom gline i vapna. Zrak je mogao ući, ali oštećenja su zbog optimalnih pH vrijednosti zemlje minimalna. Ovo će biti prvi starohrvatski mač u našem muzeju, a i posuda od stakla iz tog doba je iznimno rijedak nalaz - kaže Krnčević. Dva tijela iz sarkofaga ukopana su odvojeno, a tek će se analizama ustanoviti kada su i kojim redoslijedom ukopani.

Do sada je na arheološkom lokalitetu Vaćani - Laluše otkriveno 14 grobova.

- Naselja iz ovog razdoblja nemamo ili su ostaci slabo očuvani pa zato život Hrvata nakon doseljenja na ove prostore proučavamo istražujući grobove. Kosti pronađene u sarkofagu otkrivenom u ranijoj kampanji, utvrđeno je, pripadale su 15-godišnjaku i 35-godišnjaku. Na kralježnici mlađeg našli smo oštećenja nastala zbog teškog rada ili u borbi. Mnoštvo je pojedinosti koje treba utvrditi i usporediti da bi se od njih složio mozaik - kaže Krnčević. Naglašava važnost lokaliteta za istraživanje hrvatske povijesti iz ovog razdoblja.

Seljaci otkrili groblje dok su orali zemlju

Sarkofag je 11 stoljeća čuvao starohrvatskog odličnika i njegov mač. Oštećenja su zbog optimalnih pH vrijednosti zemlje minimalna. Uz ratnika je pronađena i staklena posuda, što je izuzetno rijedak nalaz iz tog doba. Čini se da je očuvani kostur s mačem i posudom ukopan naknadno. Ovo je treća kampanja iskapanja koja se provodi uz dopuštenje vlasnika oranica.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message