Obavijesti

Tech

Komentari 1

Revolucija u Zagrebu: Presadili su hrskavicu iz nosa u koljeno!

Revolucija u Zagrebu: Presadili su hrskavicu iz nosa u koljeno!
1

Profesor Alan Ivković iz KB-a SVeti Duh jedan je od rijetkih u svijetu koji takav zahvat zna i može izvesti. Uzgojena hrskavica je izvađena iz nosa, točnije nosne pregrade

VIDEO

Profesor Alan Ivković iz KB-a Sveti Duh izveo je ovih dana revolucionaran zahvat u liječenju oštećenja zglobne hrskavice. Radi se o presađivanju hrskavice iz nosa u koljeno, kojemu se tako vraća funkcionalnost, a profesor Ivković je jedan od rijetkih u svijetu koji takav zahvat zna i može izvesti.

- Danas smo napravili transplantaciju autonomne hrskavice koju smo uzgojili putem tkivnog inženjeringa kako bismo popravili oštećenja zglobne hrskavice jednog našeg pacijenta u dobi od 45 godina - objasnio je Ivković za HRT.

Ono što je specifično za ovu operaciju je da je uzgojena hrskavica izvađena iz nosa, točnije nosne pregrade.

- Uzorak se uzgajao otprilike 4 tjedna. Potrebno je izolirati stanice hondrocite, odnosno hrskavične stanice, uzgojiti ih, multiplicirati do određenog broja, kod nas je to otprilike 50 milijuna, i nakon toga nasađujemo te hondrocite na jedan nosač kolagenski i nakon toga oni stvaraju hrskavicu - opisao je profesor Ivković. 

Kompletan projekt, odnosno faza 2 kliničkog ispitivanja, financiran je od Europske komisije što znači da je tijekom ove studije pacijentima to potpuno besplatno. Operacija je namijenjena za takozvana žarišna oštećenja hrskavice.

U studiju se uključuju pacijenti od 18 do 65 godina, a operacija je najčešće indicirana za mlađu populaciju. Oporavak i vraćanje u formu zahtjevni su i dugotrajni.

- Ovo je jedna ako ne i najveća studija tu u Hrvatskoj i regiji. Zanimljiva je zbog toga što radimo na otkrivanju nove metode kako bi se pomoglo pacijentima koji su većinom mladi - kaže Ivković.

Postupak je jedinstven ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.

Osmišljen je u Sveučilišnoj bolnici u švicarskom Baselu, a Klinička bolnica Sveti Duh druga je ustanova u svijetu koja ga uspješno prakticira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu