Obavijesti

Tech

Komentari 0

Roboti osvojili Moslavinu: Na robotičkom kampu usred šume okupili se učenici iz cijele zemlje

Roboti osvojili Moslavinu: Na robotičkom kampu usred šume okupili se učenici iz cijele zemlje
9

Unatoč koroni, Hrvatski robotički savez organizirao je svoje tradicionalne ljetne kampove. Jedan od njih bio je u prekrasnoj prirodi Moslavine, a mi smo ih posjetili i provjerili što treba znati da bi se pokrenuo robot

VIDEO

Iza sedam moslavačkih brda, tamo gdje se brzo gubi svaki signal mobitela i interneta, na robotičkom kampu prošli je tjedan provelo dvadeset učenika iz svih krajeva Hrvatske.
Djevojke i dječaci iz Bjelovara, Osijeka, Šibenika, Zagreba, Popovače i Kutine pet dana su u prekrasnom okruženju Akademije za razvoj ljudskih potencijala učili kako programirati, sastaviti i pokrenuti robote za spašavanje.
I ne samo to, bavili su se i virtualnom robotikom, sastavljali Arduino i micro:bit setove. Kako su nam otkrili, nisu mogli zamisliti bolji početak ljetnih praznika usred korona krize.

Pokretanje videa...

robotički kamp 02:15

Arduino, virtualna robotika i Maqueen

- Najdraže mi je programirati robote - kaže nam Jan (14) iz Bjelovara dok posebno izrađenim kontrolerom pokreće Maqueen robotića u ringu s drugim.
Mihaelu (13) iz Ludbrega ipak je bilo uzbudljivije spajati žičice i dijelove koji će potom “oživjeti” na podu učionice kampa. A slaganje robota najviše se svidjelo i Heleni (11) iz Šibenika, koju je u Moslavačku Slatinu s mora dovezla mama Marina Škrapić.
- Svi nam kažu zašto ste došli s mora, a mi kažemo da more imamo svaki dan, a ovdje je pravi doživljaj. Ova divna priroda i sve što klinci nauče je neprocjenjivo - kaže nam Marina.
Cijeli kamp, unatoč problemima s koronom, organizirao je Hrvatski robotički savez. Nisu htjeli zakinuti svoje male članove za nova znanja i vještine koje tijekom godine oni razvijaju na radionicama u svojim školama. To je jedan od četiri kampa koje organiziraju svako ljeto. 

Četiri kampa svako ljeto
Hrvatski robotički savez i ove je godine, unatoč koroni, uspio organizirati kampove za učenike. Imaju potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Robotički kamp STEMoslavina u Moslavačkoj Slatini okupio je sedam učenica, 13 učenika i jednu nastavnicu. Svaki dan učenici sudjeluju u radionicama Cospace Rescue, Arduino automatika i Microbit Maqueen. Radionice su vodili mentori iz Robotičko-informatičkog kluba Popovača.

‘Tjeramo ih na spavanje’

- Ovo je jedan od četiri kampa HRS-a. Djeca uče virtualnu robotiku kroz spašavanje žrtava, uče arduino automatiku i rade s micro:bit Maqueen robotskim vozilom. Ovdje se izuzetno dobro osjećaju jer ovo je idealan spoj onoga što su oni navikli raditi s naprednim tehnologijama i čiste nedirnute prirode - otkriva jedan od organizatora i voditelja kampa Vlado Lendvaj, inače predsjednik Hrvatskog saveza informatičara. Kako kaže, i ovdje se pokazuje kako djeca najbolje uče kroz igru.


- Na ovaj način djeca u svijet robotike i tehnologije ulaze bez opterećenja i uzimaju od onoga što im ponudimo ono što im je zanimljivo. Uz ovaj raznoliki program svako od djece ima priliku za određeni napredak. Baci im se udica te oni i do 23 sata ostaju na radionici. Doslovce ih tjeramo na spavanje - rekao nam je Lendvaj, koji svu djecu i roditelje poziva da provjere kakve programe u njihovu gradu nudi Hrvatski robotički savez.

Učenici su posjetili i Poduzetnički inkubator gamerske industrije Pismo u Novskoj te se oduševili modernim tehnologijama koje su im prikazali domaćini.


Mali matematičari odradili olimpijadu
Iako su zbog korone i zatvaranja škola bila obustavljena školska natjecanja, Hrvatsko matematičko društvo organiziralo je i provelo matematičke olimpijade. Ove godine čak je prvi put organizirana i olimpijada za kadete, a s ovim rezultatima mali matematičari mogu i na inozemna natjecanja.
 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju