Obavijesti

Tech

Komentari 0

Roboti u stalnom radnom odnosu obavljaju sve poslove

Roboti u stalnom radnom odnosu obavljaju sve poslove
7

Roboti radnici: hrabri su poput vojnika, neumorni poput građevinara, precizni poput kirurga, razigrani poput djece, a za svoj rad ne traže nikakvu nagradu niti odmora

VIDEO

Projekt robota Rio na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu počeo je kao studentska zabava u kojoj je robotska ruka mogla bacati i hvatati lopticu. Danas je Rio nezamjenjiv u kirurškim operacijama koljena, a prvu samostalnu operaciju izveo je 2006. Pomoću ugrađenog CT-a robot preciznije operira, brže ugrađuje implantate, a bolesnici se u sigurnim rukama brže oporavljaju. 

Nakon operacije za potpunu njegu i terapiju pobrinut će se robotizirana medicinska sestra GuiaBot, koja je opremljena laserom, kamerom i ekranom osjetljivim na dodir na koji se automatski skidaju sve najnovije informacije o bolesniku. Po hodnicima bolnica, ali i hotela te muzeja, snalazi se sama, a po izrazu lica zaključit će treba li vam utjeha ili tek uputa. No svi moderni roboti nisu samo ozbiljni i učinkoviti. Robot iCub (na slici lijevo) prepoznaje stvari oko sebe, a kroz igru i komunikaciju uči jedanko brzo kao trogodišnje dijete.

Medvjed izvlači ranjenike

Vojni robot “Medvjed” može nositi ranjenike, ali i teške te sitne i lomljive predmete kroz neprijateljsko okruženje. Može se saginjati te prelaziti prepreke, a sve obavlja sam.

Roboti nikad ne kasne s večerom

U restoranu Dalu u kineskom gradu Jinan rade dva robota recepcionara i šest robota konobara. Goste poslužuju hranom i pićem, a brži su dok voze bicikl. 

Uvijek bi peglali i usisavali po stanu

Roboti sve više postaju dio obitelji: mogu usisavati, čistiti snijeg, igrati se s djecom, a njihov broj sigurno će rasti u narednim godinama. Prva verzija robota Asima napravljena je 1986., a tada mu je trebalo pet sekundi kako bi napravio korak. Danas bez problema đogira, penje se uz stepenice, a dva kilometra pretrči u manje od 16 minuta. Najnovija verzija poput batlera obavlja sve kućne poslove, izvršava glasovne naredbe, prepoznaje više od deset lica i njihove emocije, a s drugim robotima “razgovara” putem bežične veze. Znanstvenici iz Honde napravili su i kacigu za ljude kojom je robotom moguće upravljati samo mislima - bez obzira gdje se on nalazio. 

Nešto manji od Asima je robot Rovio koji ne usisava, ali se za djecu brine poput brižne dadilje. Opremljen je kamerom, zvučnicima i bežičnom internetskom vezom kojom roditelji mogu razgovarati i vidjeti bilo koga u sobi. Senzori za zvuk, temperaturu i pokrete upozorit će roditelje na svaku opasnost. Roboti se za djecu brinu i u školi, a profesorica Saya podijelit će klincima zadaće, imenom ih prozivati na ploču, podijeliti petice za trud i znanje. Osim profesorice, Saya je i recepcionarka koja gosta može razumijeti i s njim razgovarati na bilo kojem jeziku. U Japanu gdje su česti potresi od velike je pomoći i izdržljivi robot RoboCue koji izvlači ranjenike s mjesta koja su vatrogascima nedostupna, a opremljen je i maskom za kisik.

Ljuti se ako nemate zadaću

Profesorica Sayo je robot koji poučava klince nižih razreda, a osim govorom disciplinu održava i mimikom lica.

Ne umara se i nikad mu nije teško

Robot Big Dog nosi 150 kg streljiva i oružja preko neprohodnog terena, a navigira se pomoću GPS-a

Ona osjeća pravi ritam

Robot striptizeta prati ritmove robota DJ-a, a reagira na svjetlo i basove

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način