Tech

Komentari 2

Roditelji predali peticiju gradu: 'Bojimo se za sigurnost djece'

Roditelji predali peticiju gradu: 'Bojimo se za sigurnost  djece'

I nakon deset godina slušanja obećanja i nadanja, roditelji učenika u OŠ Jure Kaštelana brinu za sigurnost svoje djece. Zgrada je dotrajala i već se na oko vidi da je za rušenje, no Grad za vapaje nema sluha

Azbestni krov i spremište te statički i seizmički nedostatan nalaz gradnje trebali bi biti dovoljan razlog da se škola od temelja rekonstruira, ali ne i u gradu Zagreba gdje roditelji učenika OŠ Jure Kaštelana već desetak godina mole da se nešto poduzme.

Kaštelanska škola na zagrebačkoj Savici sagrađena je 1967., no nikad nije u potpunosti izvedena prema izvornom projektu. Nakon više od 50 godina škola je i dalje u korištenju iako je u potpunosti dotrajala, energetski neučinkovita, a prema seizmičkoj analizi iz 2012. godine, nema dostatnu seizmičku otpornost, još uvijek ima azbestni krov i spremište u školskom dvorištu, ne zadovoljava ni građevinske ni državne pedagoške standarde. 

Tim su riječima roditelji učenika zagrebačke OŠ Jure Kaštelana započeli kratko izlaganje za medije prije nego su Gradu Zagrebu predali peticiju "Roditeljska akcija za rekonstrukciju školske zgrade" koju je potpisalo više od tisuću zabrinutih roditelja sadašnjih i budućih roditelja i građana.

Njihov zahtjev je jedostavan. Već desetak godina kroz razne inicijative roditelji vrše pritisak na Grad da bi se što prije pokrenulo rekonstruiranje i dogradnja školske zgrade. Djece kreću u srednju školu, ali i na fakultete i još uvijek se nije ništa napravilo.
Peticijom s 1.056 potpisa apeliraju na Grad Zagreb kao investitora da što brže riješi problem kako bi djeca u školi bila sigurna. 

Peticijom i drugim aktivnostima traže rješavanje svih preduvjeta za početak radova do kraja tekuće školske godine što podrazumijeva građevinsku dozvolu, glavni projekt, odabir izvođača, imovinsko-pravne odnose. Traže početak radova na obnovi i dogradnji škole u rujnu ove godine i izradu plana za razmještaj djece i organizaciju nastavu u susjednim školama za vrijeme radova.

Njihov cilj je djeci, sadašnjim i budućim đacima osigurati sigurne i seizmički otporne škole, odvijanje nastave u jednoj smjeni, djeci s teškoćama u razvoju nesmetano kretanje na kat obzirom da je u planu i lift, prostor za djecu po trenutno važećim pedagoškim standardima i moderne sportske terene oko škole te suvremenu školsku dvoranu.