Obavijesti

Tech

Komentari 41

Rover 'napustio' helikopter, a prije prvog leta morat će na Marsu preživjeti i ledenu noć

Rover 'napustio' helikopter, a  prije prvog leta morat će na Marsu preživjeti i ledenu noć
4

Helikopter vrijedan 85 milijuna dolara u subotu se odvojio od rovera Perseverance. Na prvi let, koji će biti do visine od 5 metara, krenut će 11. travnja. Svaki sljedeći let bit će duži. Doseg mu je do 300 metara

VIDEO

Dron vrijedan 85 milijuna dolara tehnološka je demonstracija kojom će se prvi put testirati let s motorom na drugom planetu, piše Daily Mail.

Helikopter Ingenuity u subotu se odvojio od rovera Perseverance, koji je stigao na Mars u veljači. Slika s tvitom prikazuje bespilotnu letjelicu koja slobodno stoji na mjestu polijetanja na Marsu udaljena od rovera.

Helikopter bi 11. travnja trebao krenuti na let. Očekuje se da će "poletjeti nekoliko metara od tla, lebdjeti u zraku oko 20 do 30 sekundi i sletjeti", navodi NASA. Baterija mu omogućuje da leti do 90 sekundi s jednim punjenjem, uz doseg od 300 metara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvo testiranje bespilotne letjelice koje stoji 85 milijuna dolara, više od osnovne cijene za borbeni avion F-35, odvijat će se na jako hladnom marsovskom tlu. 

NASA je rekla da će, unatoč planiranom kratkom vremenu, let "biti glavna prekretnica" kao "prvi let u izuzetno tankoj atmosferi Marsa." U izjavi od prošlog mjeseca NASA je usporedila ovaj probni let s prvim kontroliranim letom na Zemlji, koji su braća Wright izveli u prosincu 1903.

Håvard Grip, iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon, rekao je u ožujku za Space.com da će, ako let prođe dobro, dron napraviti dodatne letove, od kojih će svaki biti duži od prethodnog, poput braće Wright.

No, prvo će se podaci s prvog leta poslati natrag na Zemlju - trebali bi stići tek sljedećeg dana.

NASA je rekla da će se do svog prvog leta, mali helikopter težak 4 kilograma pokušavati zagrijavati "autonomno kroz jako hladnu marsovsku noć" s temperaturama od -90 Celzija.

Mali helikopter za punjenje će se koristiti solarnim panelima.

Mars ima razrijeđenu atmosferu sa samo oko 1% gustoće naše atmosfere na Zemlji.

- Budući da je atmosfera Marsa toliko rijetka, dron je dizajniran da bude lagan, s lopaticama rotora koje su puno veće i vrte se puno brže nego što bi bilo potrebno za helikopter njegove mase na Zemlji - objavila je NASA.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle