Obavijesti

Tech

Komentari 28

Sad je službeno: Stiže Huawei Mate 30, bez obzira na zabranu

Sad je službeno: Stiže Huawei Mate 30, bez obzira na zabranu
1

Hardverski, telefon bi trebao biti prava zvijer i novi korak naprijed u odnosu na moćni P30 Pro. Tu je novi procesor, još bolja kamera, ali pitanje je kako će telefon izgledati softverski

Huawei je u nedjelju napokon potvrdio da će 19. rujna u Münchenu lansirati svoj sljedeći top model - seriju Mate 30. Kratak teaser dolazi sa sloganom 'Promislite što je moguće' i očitom sugestijom da se radi o onome što je moguće s kamerom koju bi on trebao dobiti. 

No pitanje je kakav će to biti telefon.

Kako sada stvari stoje, on neće moći doći preinstaliran sa Googleovim službenim aplikacijama i servisima jer je i dalje na snazi zabrana američkim kompanijama da posluju s kineskim tvrtkama. To su potvrdili i iz Googlea za Verge. No, telefon će moći doći s Androidom, ali u open-source verziji.

Naime, Huawei je još u svibnju dobio određeni moratorij na zabranu da se osigura softverska podrška za postojeće uređaje. To im je i produljeno naknadno, ali se odnosi na postojeće uređaje - što Mate 30 nije.

Nedostatku Google Play trgovine mogu doskočiti vlastitom alternativom, već se navodilo da rade na vlastitim kartama, a predstavili su i HarmonyOS kao vlastiti operativni sustav. Alternative postoje, ali zadatak će biti težak.

Naravno, postoji i druga opcija, a to je skidanje Huaewija sa crne liste i sloboda da opet trguju bez ograničenja jer politika koja tu igra ulogu je podložna brzim promjenama.

Hardverski, telefon bi trebao biti prava zvijer i novi korak naprijed u odnosu na moćni P30 Pro. Tako bi trebali vidjeti Kirin 990 procesor kojeg će ovaj tjedan najaviti na sajmu IFA u Berlinu. Glasine sugeriraju i da će telefon na stražnjoj strani imati kružni modul sa četiri kamere te zakrivljeni ekran. Uz sve to, očekuje se i još brže punjenje od onog u P30 seriji