Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
45 komentara

Samo jedna: Znate li koja boja 'vlada' svijetom novih vozila?

Prošle je godine 39 posto novih automobila u svijetu bilo bijelo. Od četiri od pet novih auta obojeni su u neku od neutralnih i nemaštovitih boja

Foto: 24sata/24sata
45 komentara

Najveći dio novih automobila proizvedenih u svijetu 2017. godine bilo je bijele boje. To pokazuje studija grupacije Axalta, najvećeg svjetskog proizvođača boje za automobile.

Bijela boja je popularna zbog svoje neutralnosti, ali i činjenice da tvrtke najradijee kupuju bijele automobile. Takve automobile najlakše je oblijepiti naljepnicama tvrtke. Još jedan razlog za popularnost bijele boje je činjenica da se ona na mnogim automobilima ne mora nadoplatiti pa je mnogi biraju i zbog same cijene. Popularnost bijele dramatično je porasla posljednjih dvadeset godina i njezin se udio udvostručio. Na drugome mjestu je crna boja, od početka povijesti automobila jedna od najpopularnijih iako za to nema logičnog razloga. Crna, naime, najbolje privlači toplinu, a i na njoj se svaka vrsta prljavštine jako dobro uočava.

Treće i četvrto mjesto drže siva i srebrna s gotovo jednakim udjelom. Ove dvije boje često su izbor kupaca automobila luksuznije klase.

Na življe i maštovitije boje ne otpada ni četvrtina udjela. Među njima je najzastupljenija plava, a slijede crvena, smeđa, žuta/zlatna i zelena. Na sve ostale boje otpada tek nešto više od 1 posto udjela.

Kupci u posljednje vrijeme sve češće izbjegavaju odabrati življu boju koja im se sviđa radi straha da će takav auto mnogo teže prodati.

Omiljena boja tvrtki i Azijaca
Bijela je i u Europi najpopularnija, no s manjim udjelom od 25%. U SAD-u je njen udio 27%. U Aziji je ta boja izuzetno popularna i ima 52%, a u Kini čak 62% udjela. 

Popularna svugdje osim u Indiji
Crna boja je na svim tržištima pri samom vrhu, osim u Indiji gdje drži samo 3%. Razlog tome je praznovjerje. Crna se smatra bojom praznine i smrti te nositeljicom zla. 

Neutralna boja koju ne vole Kinezi
U Kini je ova boja zastupljena sa samo 2%. U Europi je najpopularnija i drži čak 20% udjela. Posljednjih desetak godina biraju je kupci koji su do tada birali srebrnu. 

Prihvaćena u čitavom svijetu
Uz bijelu, srebrna je jedina boja koja ni u jednoj regiji nije nepopularna. Najviše je vole u Indiji, gdje je svaki treći auto srebrne boje. U Europi drži 11% udjela.

Nekad najpopularnija
Prije nekoliko desetljeća ovo je bila najpopularnija boja automobila na svijetu. Danas je na petome mjestu. Najviše je vole u Europi i Sjevernoj Americi, gdje je udio 10%.

Ne vole je bivši komunisti
Rusi i Kinezi najmanje kupuju crvenu boju unatoč tome što je to boja njihovih zastava i komunističkog režima koji je dominirao ovim državama desetljećima.

Veliki povratak zaboravljene boje
Smeđa posljednjih desetak godina osjetno dobiva na popularnosti. Najviše je vole u Kini, Rusiji i Indiji, ali i u Europi i SAD-u popularnost joj brzo raste. 

Zaboravljena boja sedamdesetih
Prije četiri desetljeća ovo je bila jedna od najpopularnijih boja automobila. Danas se pod žutu ubraja i zlatna koju rado biraju u Kini. Otud solidnih 3% svjetskog udjela. 

Ne voli je većina autosvijeta
Zelena solidan postotak udjela ima u Europi, Sjevernoj Americi i Rusiji. U ostatku svijeta bira je osjetno manje od 1% kupaca. Nekad je bila mnogo popularnija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message