Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Saturn gubi prstenove: Nestaju puno brže nego se predviđalo

Sitne čestice i veliki komadi stijena i leda u Saturnovim prstenovima se pod utjecajem UV zračenja i sudara pretvaraju u 'kišu', a iako se mislilo da će živjeti još 300 milijuna godina, ostalo im je puno manje vremena

Foto: NASA
24 komentara

Saturn je sa svojim prstenovima jedan od najprepoznatljivijih planeta Sunčeva sustava. Oni se protežu 280.000 kilometara od planeta, sjajno se vide i sa Zemlje, međutim oni i nestaju.

I to puno brže nego se ranije mislilo. Sonde Voyager 1 i 2 to su otkrile prije nekoliko desetljeća. Naime, gravitacija Saturna 'usisava' prstenove i sićušne čestice leda i prašine trenutno padaju kao kiša na Saturn brzinom od 10.000 kilograma u sekundi. Dovoljno da se olimpijski bazen napuni za pola sata. 

POVIJESNA MISIJA Vatreni kraj: Cassini se javio zadnji put i izgorio na Saturnu

Te čestice zapravo su dezintegrirani dijelovi leda i stijena od kojih se sastoje prstenovi koje bombardiraju meteoroidi i UV zračenje. Znanstvenici su za to pretvaranje prstenova u kišu znali još od prolaska Voyagera prije 30-ak godina. Tada su računali kako će trebati oko 300 milijuna godina da prstenovi totalno iščeznu. Međutim, letjelica Cassini obavila je nova mjerenja i otkrila kako prstenovi nestaju brže te imaju samo 100 milijuna godina. 

BLIŽI SE KRAJ MISIJE "Zaronili" između prstenova i Saturna, otkriće ih iznenadilo

Međutim, ovaj je planet kroz povijest bio većinom bez prstena i studije ukazuju da sus e oni formirali prije 100 do 200 milijuna godina, odnosno prstenovi su na pola svog životnog ciklusa. Što znači da imamo sreće da ih možemo vidjeti u ovakvom obujmu, prenosi Business Insider.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message