Obavijesti

Tech

Komentari 2

Saudijska Arabija šalje svoju prvu ženu u svemirsku misiju

Saudijska Arabija šalje svoju prvu ženu u svemirsku misiju

Rajana Barnavi pridružit će se Saudijcu Aliju Al-Karniju u desetodnevnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS)

VIDEO

Saudijska Arabija poslat će kasnije ove godine svoju prvu astronautkinju u svemirsku misiju, što je najnoviji potez kraljevstva koje želi promijeniti svoj ultrakonzervativni imidž.

Rajana Barnavi pridružit će se Saudijcu Aliju Al-Karniju u desetodnevnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), objavila je službena Saudijska novinska agencija (SPA).

Barnavi i Al-Karni poletjet će na ISS svemirskom letjelicom SpaceX Dragon u sklopu misije privatne svemirske tvrtke Axiom Space ovog proljeća, rekli su SPA i Axiom.

U Ax-2 također će biti Peggy Whitson, bivša NASA-ina astronautkinja koja će obaviti svoj četvrti let na ISS, i John Shoffner, biznismen iz Tennesseeja.

Posada Ax-2 bit će lansirana na ISS pomoću rakete SpaceX Falcon 9 iz lansirnog kompleksa 39A u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Od Zemlje do svemira: Ovo je skroz nova razina oglašavanja!
Od Zemlje do svemira: Ovo je skroz nova razina oglašavanja!

Naftom bogata Saudijska Arabija krenut će stopama susjednih Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su 2019. postali prva arapska država koja je poslala svog državljanina u svemir.

Astronaut Haza al-Mansuri proveo je osam dana na ISS-u. Još jedan Emiraćanin, Sultan al-Nejadi, također će putovati do svemirske postaje kasnije ovog mjeseca.

Nadimka "Sultan svemira", 41-godišnji Nejadi postat će prvi arapski astronaut koji će provesti šest mjeseci u svemiru.

Zaljevske monarhije nastoje diversificirati svoja gospodarstva ovisna o energiji kroz mnoštvo projekata.

Saudijski de facto čelnik, prijestolonasljednik Mohamed bin Salman također se pokušava riješiti strogog imidža kraljevstva kroz zalaganje za reforme.

NASA snimila neobičan prizor na Marsu: 'Pa je li ovo medvjed?!'
NASA snimila neobičan prizor na Marsu: 'Pa je li ovo medvjed?!'

Otkako je došao na vlast 2017., ženama je dopušteno da voze i putuju u inozemstvo bez muškog skrbnika, a njihov se udio u radnoj snazi više nego udvostručio od 2016., sa 17 posto na 37 posto.

Međutim, pohod Saudijske Arabije u svemir nije prvi.

Godine 1985. saudijski kraljevski princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz, pilot zračnih snaga, sudjelovao je u svemirskoj misiji koju je organizirao SAD, postavši prvi arapski musliman koji je putovao u svemir.

Saudijska Arabija je 2018. uspostavila svemirski program, a prošle godine pokrenula još jedan za slanje astronauta u svemir, što je sve dio Vizije 2030. - programa princa Salmana za diversifikaciju gospodarstva.

Axiom Space izveo je svoju prvu privatnu astronautsku misiju na ISS u travnju 2022.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'
KOMISIJA POKRENULA ISTRAGU

Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'

Njemačka vlada mora osigurati okruženje koje će kompanijama omogućiti da i dalje stvaraju dodanu vrijednost u matičnoj zemlji i da obrane poziciju u međunarodnoj trgovini, objasnio je Volker Wissing

SAD udara na  Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova
QUALCOMM I INTEL ŠUTE

SAD udara na Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova

Glasnogovornik Intela odbio je komentirati, Qualcomm nije odgovorio na upit da komentira povlačenje dozvola, a Huawei nije odmah odgovorio.
Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno
ODLIČNI REZULTATI

Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno

Uberov prihod porastao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 15 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 10,13 milijardi dolara.