Obavijesti

Tech

Komentari 2

Saudijska Arabija šalje svoju prvu ženu u svemirsku misiju

Saudijska Arabija šalje svoju prvu ženu u svemirsku misiju

Rajana Barnavi pridružit će se Saudijcu Aliju Al-Karniju u desetodnevnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS)

VIDEO

Saudijska Arabija poslat će kasnije ove godine svoju prvu astronautkinju u svemirsku misiju, što je najnoviji potez kraljevstva koje želi promijeniti svoj ultrakonzervativni imidž.

Rajana Barnavi pridružit će se Saudijcu Aliju Al-Karniju u desetodnevnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), objavila je službena Saudijska novinska agencija (SPA).

Barnavi i Al-Karni poletjet će na ISS svemirskom letjelicom SpaceX Dragon u sklopu misije privatne svemirske tvrtke Axiom Space ovog proljeća, rekli su SPA i Axiom.

U Ax-2 također će biti Peggy Whitson, bivša NASA-ina astronautkinja koja će obaviti svoj četvrti let na ISS, i John Shoffner, biznismen iz Tennesseeja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posada Ax-2 bit će lansirana na ISS pomoću rakete SpaceX Falcon 9 iz lansirnog kompleksa 39A u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Od Zemlje do svemira: Ovo je skroz nova razina oglašavanja!
Od Zemlje do svemira: Ovo je skroz nova razina oglašavanja!

Naftom bogata Saudijska Arabija krenut će stopama susjednih Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su 2019. postali prva arapska država koja je poslala svog državljanina u svemir.

Astronaut Haza al-Mansuri proveo je osam dana na ISS-u. Još jedan Emiraćanin, Sultan al-Nejadi, također će putovati do svemirske postaje kasnije ovog mjeseca.

Nadimka "Sultan svemira", 41-godišnji Nejadi postat će prvi arapski astronaut koji će provesti šest mjeseci u svemiru.

Zaljevske monarhije nastoje diversificirati svoja gospodarstva ovisna o energiji kroz mnoštvo projekata.

Saudijski de facto čelnik, prijestolonasljednik Mohamed bin Salman također se pokušava riješiti strogog imidža kraljevstva kroz zalaganje za reforme.

NASA snimila neobičan prizor na Marsu: 'Pa je li ovo medvjed?!'
NASA snimila neobičan prizor na Marsu: 'Pa je li ovo medvjed?!'

Otkako je došao na vlast 2017., ženama je dopušteno da voze i putuju u inozemstvo bez muškog skrbnika, a njihov se udio u radnoj snazi više nego udvostručio od 2016., sa 17 posto na 37 posto.

Međutim, pohod Saudijske Arabije u svemir nije prvi.

Godine 1985. saudijski kraljevski princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz, pilot zračnih snaga, sudjelovao je u svemirskoj misiji koju je organizirao SAD, postavši prvi arapski musliman koji je putovao u svemir.

Saudijska Arabija je 2018. uspostavila svemirski program, a prošle godine pokrenula još jedan za slanje astronauta u svemir, što je sve dio Vizije 2030. - programa princa Salmana za diversifikaciju gospodarstva.

Axiom Space izveo je svoju prvu privatnu astronautsku misiju na ISS u travnju 2022.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle