Obavijesti

Tech

Komentari 0

Saznajte kako i beton može biti dekorativni element!

Saznajte kako i beton može biti dekorativni element!
3

Smanjenu potrošnju energije Jelušići će postići odabirom građevnih materijala s odličnim termoizolativnim svojstvima, toplinskom izolacijom ovojnice kuće, kvalitetnom ugradnjom stolarije te orijentacijom kuće.

VIDEO

Kada su planirali gradnju kuće, misao vodilja obitelji Jelušić bila je živjeti u kući koja će imati minimalan negativan utjecaj na okoliš i kojoj će biti potrebno čim manje energije za grijanje i hlađenje, samim time će i troškovi stanovanja u takvoj kući biti manji. Međutim, Jelušići nisu željeli činiti prevelike kompromise po pitanju arhitektonskih rješenja ili uređenja interijera. Drugim riječima, nisu se željeli ograničavati samo kako bi udovoljili strogim standardima energetskoj razreda A ili A plus. Smanjenu potrošnju energije postići će prije svega odabirom građevnih materijala s odličnim termoizolativnim svojstvima, toplinskom izolacijom ovojnice kuće, kvalitetnom ugradnjom stolarije koja jamči minimalan gubitak topline, te orijentacijom kuće na način da se iskoristi sunčevo zračenje s južne strane, a zaštiti se s hladne sjeverne. Budući da su na taj način zadovoljili temeljne uvjete niskoenergetske gradnje koja će im osigurati potrošnju oko 40 kWh/m2, dopustili su si slobodu u uređenju interijera i eksterijera.

Tako ćemo na niskoenergetskoj kući obitelji Jelušić naći beton tvrtke Holcim koji se Jelušići nisu ni trudili sakriti. Dapače, betonski strop u dnevnom boravku ostat će otkriven nakon što ga pobruse. Vidljiva će ostati i stara cigla koju su Jelušići sačuvali od stare kuće i od nje sazidali smočnicu. Tu ideju da sirove materijale treba tek malo «doraditi» a ne skrivati ili popravljati od 1919. godine promovira Bauhaus pokret. Ideje Bauhausa poštuju se i danas u načelima industrijskog dizajna: jedinstvo namjene (funkcije), poštovanje materijala i proces serijske proizvodnje.

Postoji neka vrsta predrasude kada je u pitanju kombinacija više različitih materijala u prostoru jer ostavlja dojam neusklađenosti i neodlučnosti u odabiru jednog stila. Međutim, pravilnom primjenom raznih materijala na jednom mjestu može nastati prostor koji ostavlja dojam suvremenog, industrijskog dizajna. Doduše, ogoljeni betonski strop u dnevnom boravku posljedica je slučajnosti koju su Jelušići naknadno prigrlili. Kada su oplate koje su držale armiranobetonsku stropnu konstrukciju uklonjene, otkrivena je nesavršena betonska ploha koja je upravo tom nesavršenošću davala dojam prirodnosti. Tako su je odlučili tek malo pobrusiti i zaštititi. Kada govorimo u uređenju interijera, beton je vrlo čest element modernog dizajna a može ga se obraditi na nekoliko atraktivnih načina. Na Holcimovoj referentnoj listi nalazi se nekoliko zanimljivih rješenja, od dekorativnih betonskih zidova, ploha od specijalnog betona u boji, pa čak i polica i namještaja od betona. Riječ je o vrlo delikatnoj građevinskoj tehnici izvedbe gradnje u betonu. Posebnost ovoga betona je velika dekorativnost koja se postiže odmah nakon lijevanja zadanih formi te ne zahtijeva dodatno bojanje.

No, praškasti pigment u bojama koji se dodaje betonu nije razlog zašto Holcimov beton zovemo – zelenim. Po sastavu se beton jedne tvrtke ne razlikuje mnogo od betona druge tvrtke, no način kako se beton proizvodi, primjenjuje i reciklira, a posebice na koji način se tretiraju kamenolomi iz kojih dolazi agregat za proizvodnju betona, činjenice su kojima bi se trebala bazirati vaša odluka o odabiru betona.

U našoj sljedećoj video reportaži donosimo priču o zelenoj strani betona, te kroz koje faze proizvodnje prolazi prije nego se ugradi u vašoj kući.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Octaviju: Hrvatski bestseler je postao još bolji. Donosimo i cijene auta
ZNAMO I CIJENE

Vozili smo novu Škodu Octaviju: Hrvatski bestseler je postao još bolji. Donosimo i cijene auta

U svakom slučaju, kao i kod prethodnice, Octaviji je teško naći ozbiljnu zamjerku i nije ni čuda da je toliko popularna kako kod tvrtki tako i kod privatnih kupaca

Aktivnost Sunca je na svojem vrhuncu: Uskoro ćemo moći opet uživati u aurori borealis
NEVJEROJATNE SCENE

Aktivnost Sunca je na svojem vrhuncu: Uskoro ćemo moći opet uživati u aurori borealis

Sunce je trenutno jako aktivno i stvara se geomagnetska bura, erupcije su to koje tjeraju električki nabijene čestice velikim brzinama od sunca, rekao je astronom Ante Radonić
Futurolog Kruse o klimi: Životi naše djece će biti puno teži, čekaju nas radikalne promjene
NEMA 'SREBRNOG METKA'

Futurolog Kruse o klimi: Životi naše djece će biti puno teži, čekaju nas radikalne promjene

Moramo prepoznati prijetnju drugim ljudima osim nas, i tu se sve svodi na empatiju i razmišljanje o tome kako će drugi ljudi živjeti u budućnosti, rekao je futurolog Martin Kruse za 24saata