Obavijesti

Tech

Komentari 0

Šef Amazona Bezos lansirao i spustio prvu višekratnu raketu

Šef Amazona Bezos lansirao i spustio prvu višekratnu raketu
6

Kompanija Jeffa Bezosa lansirala je raketu koja se na visini od 100 km odvojila od kapsule i potom uspješno prizemljila. Raketu će koristiti za turističke letove

VIDEO

Blue Origin, privatna svemirska kompanija Jeffa Bezosa, osnivača Amazona, tvrdi da su uspjeli lansirati i prizemljiti prvu višekratnu raketu.

- Rakete su oduvijek bile potrošna roba. To sada prestaje - napisao je Bezos u blogu i dodao kako je raketa sigurno parkirana na poligonu za lansiranje u Teksasu.

POGLEDAJTE VIDEO: Uspješno lansiranje i slijetanje rakete

Pokretanje videa...

24sata Video 00:43

Iz kompanije su objavili u utorak kako su lansirali sustav New Shepard koji se sastoji od rakete BE-3 i kapsule na visinu od 100,5 kilometara.

Blue Origin

Kapsula se potom odvojila i sletjela uz pomoć padobrana, no važnije od toga je da je prema tlu krenula i njegova raketa koja je uspjela kontrolirano prizemljiti.

Blue Origin

Bezos planira rakete koristiti u suborbitalnom programu Blue Origina i to uglavnom za turističke letove. Još nije poznato kad bi trebali poletjeti, ali i u videu se prikazuje kako bi do šestero ljudi moglo letjeti u kapsuli do ruba svemira. Ovdje će iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja uz odličan pogled na planet. U sličnoj svemirskoj utrci je i Virgin Galactic Richarda Bransona, koji planira turiste do ruba svemira prevoziti u posebno dizajniranoj letjelici.

Blue Origin

Musk: Razlika je između orbite i svemira

Za razliku od Bezosovih suborbitalnih raketa, Musk i SpaceX rade na puno većim raketama koje bi trebale u orbitu lansirati kapsule koje će letjeti prema ISS-u. Dosad su u testovima uspijevali stići prilično blizu platforme u Atlantiku, ali nisu uspjeli spustiti raketu da ostane stajati na platformi. Obje rakete razdvajaju se na približno istim visinama, ali Falcon 9 SpaceX-a tada ima puno veću brzinu (oko 10 Maha) i zbog toga se penje skoro do 145 kilometara visine te ima puno veću udaljenost za padati prema Zemlji. Nakon lansiranja Bezosove rakete, reagirao je Musk koji je na Twitteru pojasnio kako bi Bezos za slanje nečega u orbitu trebao 100 puta jaču raketu.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle