Obavijesti

Tech

Komentari 12

Seks u svemiru? Houston, mi imamo nesavladiv problem!

Seks u svemiru? Houston, mi imamo nesavladiv problem!
1

Iako se malo zna o seksu u svemiru, znanstvenici su zaključili da je gotovo nemoguć zbog bestežinskog stanja, ali i slabijeg rada reproduktivnog sustava

VIDEO

NASA je prilično šutljiva o temi seksa u svemiru, ali stručnjaci ih sve više tjeraju da daju odgovore kako je to činiti u svemiru te je li moguće začeti dijete u nultoj gravitaciji. O uvjetima društvenog života koji omogućuju astronautima vođenje ljubavi i mogućnost rođenja prvog djeteta na nekom drugom planetu raspravlja se u poglavlju "Seks na Marsu" u knjizi "Dnevnik kozmologije" doktora Rhawna Josepha.

- Ljudska bića su seksualna. Oni o tome puno razmišljaju. Dakle, ako ste na putovanju na Marsu, vani će biti mrak i vi ćete biti u dugom periodu izolacije i postoji mogućnost ostvarenja spolnog čina - kaže Joseph.

Tijekom dugih svemirskih putovanja, emocionalne veze između astronauta će se vjerojatno formirati i bilo bi besmisleno očekivati da to ne učine, dodaje.

- Antarktika se najbolje može usporediti sa svemirom. Dolje je ekstremno hladno i puno vremena istraživači provode u zatvorenom. Stoga NASA i mnoge druge organizacije misle da je tamo kao na Marsu pa će najprije poslati istraživače na ekstremno neprijateljske uvjete. Žene će vjerojatno zatrudniti, a to je samo dio normalnog ponašanja - tvrdi Joseph.

Ako bi se dijete ikad rodilo na Marsu, ono bi se moralo prilagoditi različitim uvjetima u novoj sredini te bi se tako kroz nekoliko generacija stvorila nova vrsta, zaključio je Joseph.

Reproduktivnost opada 'tamo gore' 

Seks u svemiru vjerojatno će biti topliji i vlažniji nego na Zemlji, tvrdi spisateljica znanstvene fantastike Vanna Bonta, jer nulta gravitacija ne može održati tjelesnu temperaturu. Bestežinsko stanje može izazvati poteškoće i oko izvođenja samog čina. Proučavanje bi se trebalo koncentrirati na utjecaj svemirskog okoliša tijekom kritičnig faza života, poput reprodukcije i razvoja, oplodnje, embriogeneze, trudnoće, rođenja te postnatalnog sazrijevanja. 

Iako nulta gravitacija može biti blagodat za neke dijelove tijela, uočene su brojne fiziološke promjene tijekom putovanja u svemir pa su tako muškarci primijetili blagi pad u veličini svojeg penisa zbog nižeg krvnog tlaka u svemiru, a smanjen je i broj spermija. Kod žena je puno slabija proizvodnja jajašaca, a stopa spontanih pobačaja kod astronautkinja je povećana.

Pravi izazov je i sam poljubac jer se cijelo vrijeme morate boriti da ostanete povezani. 

Dizajnirana odjeća 2suit za lakšu intimnost

Vanna Bonta je nakon leta u mikrogravitaciji 2006. godine dizajnirala 2suit, odjeću koja bi olakšala muke s intimnošću u bestežinskim okruženjima. Odjeću je proizveo i testirao History Channela te dokumentiran u seriji "Svemir". Opisali su je "kao mali korak za ljudsku kolonizaciju svemira". Dizajnirana je kao utilitaristička odjeća s aplikacijama koje olakšavaju intimnost i stabiliziraju fizičku blizinu u mikrogravitacijskim sredinama. Može se nositi samostalno ili je priključiti na drugi model te tako omogućiti ljudima da budu blizu bez pretjeranog napora. Uz to može pohraniti tjelesnu toplinu i iskoristiti je u hitnim situacijama. 

Pilule vrlo vjerojatno ne djeluju u svemiru

Turistički letovi u svemir sve su popularniji, a vođenje ljubavi s pogledom na Zemlju može biti pravi afrodizijak. Kako su ljudi vrlo kreativni, autorica knjige "Seks u svemiru" Laura Woodmansee, uvjerena je da će vrlo brzo netko to i pokušati. Ipak, nije dobro da se dijete začme u svemiru jer to može biti opasno i za majku i dijete. Kosti i mišići (uključujući i srce) ne rade dobro bez gravitacije Zemlje.

Dokazano je da ljudski hormoni, a i pokretljivost spremija ovise o gravitaciji. Ono što se ne zna je kako će djelovati kontracepcija. Parovi se mogu osloniti na pilule, ali nema dokaza da će lijekovi koji djeluju na Zemlji djelovati i u svemiru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti