Obavijesti

Tech

Komentari 19

Silovanja, nasilje i 'nekrofilja'; Istraživača su šokirali pingvini

Silovanja, nasilje i 'nekrofilja'; Istraživača su šokirali pingvini
6

George Murray Levick prije 100 godina zabilježio je seksualno ponašanje pingvina koje je bilo toliko šokantno za tadašnje znanstvenike da nije bilo u službenoj verziji

VIDEO

Neobično seksualno ponašanje mladih pingvina na Južnom polu bilo je toliko šokantno za istraživača Geogrega Murraya Levicka da ih je u svoju knjižicu prvo zapisao na grčkom jeziku. Silovanja, nekrofilija i zlostavljanja mladih pilića, kako ih je Levick vidio, bila su toliko šokantna za tadašnje znanstvenike da su ih izbacili iz službenog izvještaja. No, kako znanstvenici danas razumiju razloge "izopačenog" ponašanja pingvina, Levickova rad objavljen je bez uređivanja.

Sa suradnicima ga je objavio Douglass Russell iz britanskog Prirodoslovnog muzeja. Do danas su preživjele samo dvije kopije Levickova rada, a Russel objašnjava kako je rad našao dok je pregledavao dokumentaciju o Levicku.

- Na radu je pisalo "ne objavljivati", a bio je pun zapisa o seksualnom i fizičkom zlostavljanju mladih pilića, prisili na seks te, kako je Levick zapisao, homoseksualnog ponašanja pingvina  - kaže Russell. 

Levick je na misiji Roberta Scotta Terra Nova 1910. godine bio medicinski časnik te je prvi koji je proučavao cijelu sezonu parenja kolonije pingvina na Antarktici. Zapisao je mnoge detalje iz života pingvina, no šokirali su ga "huliganski mužjaci" koji su se pokušavali pariti s uginulim ženkama.

Nakon što se vratio u Veliku Britanku, Levick je pokušao objaviti rad o pingvinima, no kako kaže Douglas Russell, akademici tog doba smatrali su da je rad bio pretežak za čitanje. U službenoj verziji nije bilo dijela o seksualnom ponašanju pingvina, no Sidney Harmer tada je znanstvenicima podijelio 100 kopija u kojima su bila sva Levickova zapažanja. 

Russell objašnjava kako znanstvenici nisu imali dovoljno znanja da bi objasnili ono što je Levick smatrao nekrofilijom. Dodaje da se ne radi o nekrofiliji kakvom je mi smatramo već mužjaci vide ženke u položaju koji izaziva seksualnu reakciju. 

- Kolonije pingvina okupljaju se u listopadu radi razmnožavanja. Kako imaju samo nekoliko tjedana za to, mladi pingvini jednostavno nemaju iskustva i ne znaju kako se ponašati. Mnogi reagiraju nagonski i uginula ženka s poluotvorenim očima u slično im izgleda kao i ženke spremne za razmnožavanje - kaže Russell. 

Objašnjava kako je Levick bio potpuno šokiran ponašanjem pingvina, kao i mnogi u to vrijeme, koji su na pingvine više gledali kao na nešto slično ljudima, a ne na dvonožne ptice, piše BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić