Obavijesti

Tech

Komentari 0

SAD Huaweiju odobrile kupnju čipova, ali samo za automobile

SAD  Huaweiju odobrile kupnju čipova, ali samo za automobile

Američki dužnosnici odobrili su zahtjev kineskog tehnološkog diva Huaweija za kupnjom čipova koje planira koristiti u proizvodnji automobilskih komponenti, izjavila su dva neimenovana izvora.

VIDEO

Huawei se našao u problemima nakon što je kabinet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa domaćim kompanijama ograničio prodaju čipova i drugih dijelova koje koristi u proizvodnji opreme za mobilne mreže i mobilnih telefona.

Kabinet predsjednika Joea Bidena slijedi tvrdi stav prethodnika o prodaji čipova kineskoj tvrtki koji se koriste u uređajima baziranima na 5G tehnologiji i opremi kompatibilnoj s takvim uređajima.

Proteklih tjedana i mjeseci situacija se promijenila i SAD je izdao dozvole koje dobavljačima omogućuju da Huaweiju prodaju čipove za proizvodnju komponenti za automobile kao što su video-zasloni i senzori.

Zaokret se dogodio paralelno postupnom preusmjeravanju kineske kompanije na proizvodnju uređaja manje izloženih američkim zabranama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Isprobali smo Huawei Watch 3: Zna i kojim putem treba krenuti
Isprobali smo Huawei Watch 3: Zna i kojim putem treba krenuti

Čipovi za automobile općenito se svrstavaju u kategoriju manje sofisticiranih proizvoda pa je lakše ishoditi dozvolu za njihovu prodaju.

Izvor blizak postupku izdavanja dozvola rekao da Washington odobrava prodaju čipova za vozila koja možda imaju druge komponente s 5G funkcijama.

Upitana o dozvolama, glasnogovornica ministarstva trgovine izjavila je da kabinet i dalje dosljedno provodi politiku izdavanja dozvola "kako bi se ograničio Huaweijev pristup robi, softveru i tehnologiji za aktivnosti koje bi mogle naškoditi američkoj nacionalnoj sigurnosti i vanjskopolitičkim interesima".

Ministarstvo trgovine ne smije objavljivati informacije o odobravanju odnosno odbijanju zahtjeva za izdavanjem dozvola, tumači pak izvor.

Glasnogovornik Huaweija nije želio komentirati informaciju o izdavanju dozvola, ali je dodao: "Gradimo poziciju novog dobavljača dijelova za inteligentna umrežena vozila i naš je cilj pomoći proizvođačima automobila da grade bolja vozila."

Pozivajući se na američke sigurnosne i vanjskopolitičke interese, SAD je uložio velike napore kako bi zakočio rast Huaweijevog ključnog poslovanja povezanog s komunikacijama, podsjeća Reuters.

Isprobali smo nove Huawei FreeBuds 4: Slušalice za uživanje u glazbi bez ometanja
Isprobali smo nove Huawei FreeBuds 4: Slušalice za uživanje u glazbi bez ometanja

Godine 2019. Washington je uvrstio Huawei na crnu listu, zabranivši domaćim kompanijama da mu prodaju robu i tehnologiju ako ne ishode posebne dozvole. Prošle godine postrožili su mjere i ograničili i prodaju čipova koji se proizvode u inozemstvu uz korištenje američke opreme.

Washington nastoji uvjeriti i saveznike da kinesku kompaniju isključe iz javne nabave opreme za mobilne mreže 5G, tvrdeći da možda špijunira za kinesku vladu. Huawei je to opetovano opovrgavao.  

Kineska kompanija zabilježila je u prvoj polovini godine najveći pad prihoda otkada je osnovana budući da je zbog američkih ograničenja bila prisiljena prodati značajan dio nekoć dominantnog poslovanja s mobitelima, a još nije potpuno razvila nova perspektivna područja poslovanja.  

Predsjedatelj uprave kineske tvrtke Eric Xu naglasio je pomak prema pametnim automobilima na ovogodišnjem šangajskom sajmu najavom suradnje s proizvođačima automobila u državnom vlasništvu na proizvodnji "Huawei Insidea", operativnog sustava za pametna vozila.

Huawei očigledno pokušava ulagati u 5.000 milijardi dolara vrijedno tržište automobila, koje ima ogroman potencijal rasta u Kini i izvan nje, nagađa Richard Barnett, šef marketinga u savjetodavnoj tvrtki Supply Frame.

"Automobili i kamioni danas su zapravo računala s kotačima", tvrdi on. "To prožimanje usmjerava strateški fokus Huaweija prema pozoiciji značajnijeg igrača na tom području", dodaje Barnett.

POGLEDAJTE VIDEO: GAMERI ANDREY I ADRY U 24 PITANJA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje