Obavijesti

Tech

Komentari 4

Škole uvode maske i za male, Ivana Pavić Šimetin: To nismo preporučili, ne trebaju im

Škole uvode maske i za male, Ivana Pavić Šimetin: To nismo preporučili, ne trebaju im
1

Maleni ne znaju pravilno nositi masku i zato ih ne bi trebali nositi ni na hodnicima. Zasad nema pooštravanja mjera u školama, kaže zamjenica ravnatelja HZJZ i ravnateljica Zavoda za školsku medicinu

VIDEO

Dobili smo obavijest od učiteljice da od ovoga tjedna djeca u školi moraju nositi maske zbog “pogoršanja epidemiološke situacije”, kaže nam majka četvrtašića jedne zagrebačke škole.

Porast broja zaraženih i širenje korona virusa definitivno se osjeća i u školama, ali i na fakultetima. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, krajem prošlog tjedna 3108 učenika je bilo u samoizolaciji, a 210 ih je bilo pozitivno na koronu. Radi se o djeci u dobi od sedam do 19 godina, javljaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pod zdravstvenim je nadzorom i 106 prosvjetnih djelatnika, 87 ih je u samoizolaciji, a 19 ih je pozitivno.

No većina osnovnih i srednjih škola, njih 84,92 posto, i dalje radi po modelu A, što znači da svi učenici odlaze na nastavu u školu, osim, naravno, onih koji su bolesni ili u samoizolaciji. Nastava po mješovitom, B modelu provodi se u 6,69 posto škola, dok se online nastava u potpunosti, prema C modelu, provodi u 18 osnovnih i srednjih škola (1,32 posto).

Kombinacija A i B modela trenutačno se provodi u 31 školi, a kombinacija A i C modela (u potpunosti online nastava za pojedine razrede) u 65 škola.

Ne šalju cijele razrede u samoizolaciju

Koliko saznajemo od ravnatelja, sve se manje odlučuju za samoizolaciju cijelih razreda, nego se izoliraju pojedinačni slučajevi kako bi se nastava što više zadržala u redovnom obliku.

Kod zamjenice ravnatelja HZJZ-a i voditeljice Službe za školsku medicinu Ivane Pavić Šimetin raspitali smo se hoće li prema školama ići upute za strože epidemiološke mjere. Pitali smo i je li školama preporučeno da đaci od 1. do 4. razreda nose maske.

- Ne, nismo o tome razmišljali jer oni ne mogu dosljedno nositi maske. Kako saznajemo, u nekim školama traži se da i ta mlađa djeca nose maske po hodnicima, no to nije u našim uputama i preporukama. Ne bismo ni išli u tom smjeru - jasna je Pavić Šimetin.

O maskama odlučuje Nacionalni stožer

U Osječko-baranjskoj županiji trenutačno su na korona virus pozitivni 25 učenika i dva nastavnika. No ni u ovoj županiji u većini slučajeva ipak nije bilo potrebe za stavljanjem cijelih razreda u samoizolaciju. U samoizolaciji su 338 učenika, 16 nastavnika i dvije osobe koje su nenastavno osoblje, rekli su nam iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Hoće li i učenici najnižih razreda uskoro morati nositi maske, Županijski stožer nam nije znao reći jer tu odluku treba donijeti Nacionalni stožer. Županijski stožer može preporučiti online nastavu, kao što je bio slučaj sa srednjim školama u Đakovu, ali odluku da se nastava vodi online donose ravnatelji. Situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji je trenutačno također povoljna, javljaju nam. Zasad nema razreda u samoizolaciji, nego tek pojedinačni slučajevi, a županijski stožer neće pojačavati epidemiološke mjere.

A mnogi ovih dana pitaju i kako se provodi nastava za učenike koji su u samoizolaciji, tj. treba li za njih voditi online nastavu ili ih pustiti da sve nadoknade kao i kad su bolesni.
- Za pojedinačne učenike koji su u samoizolaciji predviđeno je da im nastavnici pružaju potporu, upućuju ih u e-sadržaje, prate njihov rad i izvršavanje obveza. Ako je učenik razredne nastave, prati nastavu na 3. programu HTV-a, uz potporu učitelja pri učenju i nema potrebe za prekovremenim zaduženjem učitelja. Učenici predmetne nastave i učenici srednjih škola za rad kod kuće koriste se sadržajima u udžbeniku, digitalnim obrazovnim sadržajima (CARNet), kao i drugim dostupnim materijalima uz kontakt i potporu predmetnih nastavnika pri učenju te nema potrebe za prekovremenim zaduženjem učitelja - kažu u Ministarstvu.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto