Obavijesti

Tech

Komentari 90

Snimanje uživo s nastave novi je zabrinjavajući trend među školarcima: 'Dobila sam ukor...'

Snimanje uživo s nastave novi je zabrinjavajući trend među školarcima: 'Dobila sam ukor...'
3

Učenici su sve češće počeli paliti mobitele i emitirati uživo nastavu na društvenim mrežama. Škole mogu zabraniti mobitele i dati pedagošku mjeru učenicima, ali nema ozbiljnije zaštite

VIDEO

Po društvenim mrežama prošli su se tjedan proširile snimke učenika dvije srednje škole koji na TikToku uživo prenose snimku s nastave. Učenici obično diskretno postavljaju svoje telefone tako da nisu uočljivi, aktiviraju prednju kameru i započinju snimanje.

Na jednom od prijenosa uživo mogle su se vidjeti dvije djevojke koje sjede u klupi dok se u pozadini čuje profesor koji ispituje učenike fiziku, dok u komentarima drugi korisnici ove društvene mreže, sa simpatijama ili kritikama, pridonose atmosferi nastave. Mnogi su se uključili u prijenos, no komentari su često uvredljivi i problematični. Jedan prijenos pratilo je više od 150 korisnika, a publika je pisala "pokažite čarape", "koe plavuša" ili čak "usne vam izgledaju baš ukusno mlada damo". Djeca nisu svjesna da krše pravila, ali nisu svjesna ni da njihove snimke gledaju i predatori.

Splitski ravnatelji donijeli odluku: Osnovnoškolci ne smiju više s mobitelima na nastavu!
Splitski ravnatelji donijeli odluku: Osnovnoškolci ne smiju više s mobitelima na nastavu!

Na ovu situaciju upozorili su i brojni nastavnici koji nam neslužbeno kažu kako se osjećaju nesigurno i kako smatraju da treba ozbiljno postrožiti pravila oko korištenja mobitela u školama. Javno, pak, malo tko o ovoj situaciji želi razgovarati, iako je problem kompleksan.

A da je sve više snimki uživo s nastave na društvenim mrežama potvrdila nam je i naša popularna tiktokerica Nika Ilčić (22), koja kreira online sadržaje od 15. godine. I sama se "opekla" zbog snimanja u školi.

- U srednjoj školi sam 2017. snimala vlog kako provodim dan u školi za moj YouTube kanal i dobila sam ukor. Danas shvaćam da nisam trebala snimati i pozdravljam sankcije, ne znam gdje je zapelo od tada. Dostupnost društvenih mreža raste iz dana u dan, a i sama često na TikToku vidim srednjoškolce koji prenose uživo s nastave. Nije mi to simpatično, škola je mjesto gdje se sluša i uči - ističe Nika.

Mobitelima nije mjesto u školama, generalni je stav koji se može iščitati iz najnovijeg istraživanja Instituta za društvena istraživanja, prema kojemu čak 85 posto nastavnika u osnovnim školama podržava potpunu zabranu korištenja mobitela. No zasad još nema jedinstvenog pravila ili propisa, kao što je to u nekim europskim zemljama, kojim bi se korištenje mobitela zabranilo u svim školama.

Škole su prepuštene sebi

Svaka škola donosi svoj kućni red u kojemu su propisana pravila i obveze ponašanja u školi, kao i kazne za kršenje tih pravila. Dosad je većina škola kućnim redom propisala da je učenicima zabranjeno slikanje, snimanje i objavljivanje snimaka ili slika bez dozvole ravnatelja, a sve više ih uvodi i zabranu korištenja mobitela na nastavi. No Ministarstvo znanosti i obrazovanja sve prepušta samoj školi.

- Ovisno o težini neprihvatljivog ponašanja i ovisno o tome je li objavljivanje materijala elektroničkim ili drugim putem imalo za posljedicu povredu ugleda, časti i dostojanstva druge osobe, škola u skladu s Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera može izreći mjeru opomene, ukora, strogog ukora, preseljenja u drugu školu za učenika osnovne škole, odnosno isključenje iz škole za učenika srednje škole - poručuju.

Ravnateljica Upravne škole u Zagrebu i predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Hrvatske Suzana Hitrec kaže kako kod njih problema ima eventualno u prvom razredu zbog navika u osnovnoj školi.

Mobitele u školama zabranilo bi 85% nastavnika, no učenici i nisu baš sretni s tom idejom
Mobitele u školama zabranilo bi 85% nastavnika, no učenici i nisu baš sretni s tom idejom

- U našoj školi nismo imali problem s 'lajvanjem'. Kod nas je korištenje mobitela tijekom nastave zabranjeno prema kućnom redu, a ako učenik prekrši pravilo - izričemo pedagošku mjeru. Kod nas se dogodi eventualno u prvom razredu, kasnije se odviknu i poštuju kućni red. Live nije kao objava videa, ne može se obrisati i poništiti - tko je vidio sadržaj, vidio je - komentirala je Hitrec.

U varaždinskoj Strojarskoj i prometnoj školi u kućnom redu stoji da se mobiteli u pravilu ne koriste na nastavi. Mobiteli se mogu koristiti samo uz dopuštenje profesora koji je izričito rekao da se taj dan radi nešto od interakcijskog materijala. Socijalni pedagog Ivan Milković razumije korištenje mobitela u svrhu edukacije, ali čuje od kolega da ga učenici koriste i u privatne svrhe.

- Ne možemo fizički zabraniti mobitele u školi niti im uvjetovati da odlažu mobitele na posebno mjesto. Korištenje mobitela u privatne svrhe karakteriziram kao ometanje sata, posljedice mogu biti ispitivanje, dok je u većini slučajeva posljedica da se učenik mora javiti u pedagošku službu, gdje ih zamolimo da mobitel ugasi i preda nam ga. Kad to naprave, zovu roditelje da im kažu što su radili, a kasnije pedagoška služba s roditeljem dogovara hoće li vratiti mobitel učeniku taj dan ili će mobitel pokupiti roditelj - objasnio nam je Milković.

Treba nadzirati i educirati djecu

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu poručuju kako zaprimaju, između ostalih, i prijave povreda prava djece koja se odnose na različita područja digitalnog okruženja poput privatnosti nasilja, oglašavanja i sličnog.

Od iduće godine u nizozemskim učionicama zabranjeni mobiteli
Od iduće godine u nizozemskim učionicama zabranjeni mobiteli

- Dijete je u digitalnom svijetu često okruženo različitim neprimjerenim i nasilnim sadržajima, među kojima su posebno zabrinjavajući sadržaji u objavama na društvenim mrežama, između ostalog, i na TikToku. Takvi sadržaji predstavljaju opasnost zbog izloženosti djece ne samo rizičnim i opasnim 'izazovima', nego i potencijalnom nasilju, bilo u obliku vršnjačkog nasilja ili vrbovanja od strane odraslih osoba putem interneta i mobitela - poručuju te dodaju kako smatraju da se na potrebu zaštite djece može odgovoriti tehnološkim rješenjima, poput nadzora nad sadržajem kojemu djeca imaju pristup, ali i edukacijom o tome kako se zaštititi i kako procjenjivati različite sadržaje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana