Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
2 komentara

Snowden: Prestanite! Masovno praćenje nije uhvatilo teroriste

Njemačka je praćenje internetske komunikacije u inozemstvu proglasila kršenjem temeljnih prava. Njemačkoj obavještajnoj službi je zabranjeno prati internetsku komunikaciju stranaca izvan zemlje bez povoda

Chaos Communication Congress
Foto: SEBASTIAN WILLNOW/DPA/PIXSELL
2 komentara

Najpoznatiji svjetski zviždač, Edward Snowden, bio je govornik na konferenciji Deutsche Telekoma -  Digital X koja je okupila više od milijun i pol gledatelja, a gdje je rekao on rekao da je ponosan na odluku njemačkog Ustavnog suda o tome da je praćenje internetske komunikacije u inozemstvu kršenje Ustava i temeljnih prava.

POGLEDAJTE VIDEO: Što drušštvene mreže znaju o vama?


Snowden je naglasio da se nada kako će ova odluka potaknuti ostale države da preispitaju svoje ustavne odredbe kada se radi o nadzoru i praćenju građana, a osobito kada se radi o onome američkog modela.

- Tamošnje obavještajne službe pod okriljem države i u ime obrane od terorizma, pokazali su izvještaji nisu rezultirali niti jednim otkrićem terorističkih akcija, niti otkrivanjem terorista – istaknuo je Snowden.

Upravo je on svojedobno otkrio razmjere američkog prisluškivanja, praćenja i nadzora svih i svakog te naglasio da to nije opravdano i da zadire u temeljna prava.  

- Ono što je masovno praćenje učinilo jest da su se 'pospremale' gomile podataka o ljudima, koje bi kasnije mogle biti korisne. A to jest zadiranje u slobode i temeljna prava. Zbog toga sam istupio, i protiv toga se i danas borim – kaže Snowden i dodaje:

- Svjestan sam svojih izbora i posljedica koje se mogu dogoditi, i ne, ne osjećam strah niti nesigurnost – kazao je Snowden, koji je dodao da sa svojom obitelji i prijatelja ne komunicira primjerice, WhatsAppom, ili nekom drugom popularnom mrežom, koje su dizajnirane tako da podatke koje imaju ne prikupljaju zbog dobrobiti pojedinaca niti zbog javnog interesa, već vlastitog profita. To je nejednaka razmjena i to nije u redu, smatra Snowden.

Foto: Reuters/Google

- Ono što valja shvatiti jest i da se ne radi o tome da podaci mogu biti hakirani, radi se o tome što se sve prikuplja i to je ono što se ne bi smjelo događati - govori  on.

Njemački Ustavni sud je u tom duhu praćenje internetske komunikacije u inozemstvu proglasio kršenjem temeljnih prava, te je zabranio njemačkoj obavještajnoj službi (BND) da masovno prati internetsku komunikaciju stranaca izvan zemlje bez konkretnog povoda.  Time je prihvaćena tužba grupe stranih novinara i udruge Reporteri bez granica koji su tražili preispitivanje reformiranog zakona o BND-u iz 2016. koji omogućava masovno praćenje internetske komunikacije stranaca u inozemstvu bez konkretnog povoda.

Sporno je bilo pitanje mogu li se stranci, isto kao i njemački državljani, pozivati na temeljna prava njemačkog ustava. Ustavni sud je zakonodavcima dao vremena do kraja sljedeće godine za prilagodbu postojećeg zakona o BND-u kako se ne bi kosio sa zakonima o telekomunikacijskoj tajni i slobodi medija.

Inače, Snowden se u konferenciju uključio iz Moskve, gdje živi već sedam godina i kako tvrdi unatoč kritikama koje je uputio na rad ruske vlade očekuje da mu azil bude produžen 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message