Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Šokirala ih divovska crna rupa: 'Uopće ne bi trebala postojati'

Svemir jednostavno nije bio dovoljno star da bi se ovako velika crna rupa formirala. To je pravi misterij, rekao je profesor s MIT-a nakon otkrića najudaljenije crne rupe koju smo ikad otkrili

Foto: Carnegie Institution for Science

Znanstvenici su drugom kraju svemira otkrili supermasivnu crnu rupu, najudaljeniju koju smo ikad pronašli. No, prema svemu što se zna, ona ne bi trebala postojati i mogla bi promijeniti shvaćanje svemira u njegovim samim počecima. 

Ova crna rupa toliko je udaljena da je trebalo više od 13 milijardi godina da svjetlost kvazara, usred kojeg se ona nalazi, dođe do nas. Astronomi procjenjuju kako je ova crna rupa nastala kad je svemir bio star tek otprilike 690 milijuna godina - što ne bi trebalo biti moguće. 

NASA/Goddard Space Flight Center/Swift RENDGENSKI LOVAC Kinezi su u svemir poslali prvi teleskop koji će loviti crne rupe

Procjena je kako ova crna rupa ima masu koja je 800 milijuna puta veća od mase našeg Sunca, a upravo to je razlog zbog kojeg su znanstvenici šokirani ovim otkrićem. 

- Ima ekstremno veliku masu, a svemir je bio toliko mlad da ovakva stvar ne bi trebala postojati. Svemir jednostavno nije bio dovoljno star da bi se ovako velika crna rupa formirala. To je pravi misterij - rekao je Robert Simoce, profesor fizike s MIT-a. 

NASA/JPL-Caltech DIV U SVEMIRU Otkrili su gigantsku crnu rupu: Svemirom juri 8 milijuna km/h

NASA nagađa da su posebni uvjeti omogućili ekstremni rast ove crne rupe, no što je to točno bilo, nemaju pojma. 

- Skupljanje tolike mase u manje od 690 milijuna godina je ogroman izazov za sve teorije o rastu supermasivnih crnih rupa - rekao je Eduardo Bañados, znanstvenik Carnegie instituta koji je i otkrio crnu rupu, prenosi Independent.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message