Tech

Komentari 5

Solinjanin Mrvoš za pametne klupe prikuplja 9 milijuna kuna

Solinjanin Mrvoš za pametne klupe prikuplja 9 milijuna kuna

Maksimalni iznos koji Include planira prikupiti u ovom krugu financiranja na zagrebačkoj "blockchain crowdfunding platformi" iznosi dva milijuna eura.

Solinska tvrtka Include po drugi će puta sredstva za razvoj poslovanja prikupljati putem platforme Funderbeam, a kako je istaknuto u srijedu na lansiranju nove kampanje na Zagrebačkoj burzi (ZSE), ovaj put je cilj prikupiti minimalno 1,2 milijuna eura.

Include, koji se bavi proizvodnjom pametnih klupa, tako je prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, nakon prve uspješne kampanje u kojoj je prikupljeno 465 tisuća eura.

Kako se navodi u priopćenju Zagrebačke burze i Funderbeama, tržišna vrijednost Includea trenutno iznosi 15 milijuna eura odnosno više od 112 milijuna kuna, a priliku za ulaganje u novom ciklusu odmah su prepoznali kvalificirani ulagači koji su prije otvaranja kampanje za širu javnost upisali više od 825 tisuća eura.

Pritom maksimalni iznos koji Include planira prikupiti u ovom krugu financiranja na zagrebačkoj "blockchain crowdfunding platformi" iznosi dva milijuna eura. 

Tvrtka je trenutno prisutna u više od 260 gradova u 42 zemlje na pet kontinenata, gdje su instalirali više od tisuću proizvoda iz linija pametnih klupa Steora i cikloklupa Monna. Zapošljava 30 ljudi u razvoju, prodaji, proizvodnji, marketingu i financijama. Među 15 globalnih partnera koji distribuiraju njihove proizvode, ističe se Deutsche Telekom koji koristi neka od njezinih rješenja.

Include je prošle godine prodao 445 klupa i ostvario oko devet milijuna kuna prihoda, a osnivač tvrtke Ivan Mrvoš izjavio je kako tvrtka stalan rast bilježi od osnivanja 2014. godine, a primjerice u prvom ovogodišnjem kvartalu prihodi su udvostručeni u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Trenutno smo prisutni na 42 tržišta na pet kontinenata, s više od tisuću instaliranih proizvoda iz naših Steora i Monna linija proizvoda. Raduje me što su ulagači ponovno prepoznali tržišni i razvojni potencijal naše kompanije“, kazao je Mrvoš.

Include će prikupljeni kapital iskoristiti za unaprjeđenje i povećanje proizvodnih, razvojnih i kapaciteta za testiranje, kupovinu opreme poput komore za simulaciju vremenskih uvjeta, razvoj novih dopunskih proizvoda, kupovinu materijala s duljim rokom isporuke, razvoj novih partnerskih programa, kao i prezentacije na globalnim Smart City i DOOH priredbama.

Predsjednica Uprave ZSE-a Ivana Gažić ustvrdila je da je druga runda tvrtke Include, koja je imala i prvu kampanju na Funderbeam SEE, dokaz da se uz adekvatno financijsko okruženje može osigurati rast kompanija koje u budućnosti imaju potencijal izlistavanja na Zagrebačkoj burzi, te tako daju značajan doprinos razvoju hrvatskog financijskog tržišta. 

Direktor Funderbeam SEE Damir Bićanić smatra da je novi krug financiranja Includea potvrda uspješnosti, kao i modela prikupljanja kapitala preko Funderbeama. 

Kaže da su planovi Funderbeama za ovu godinu vrlo ambiciozni te najavljuje da na globalnoj razini planiraju u potpunosti aktivirati tržišta Skandinavije i Velike Britanije, te otvoriti tržište u Singapuru. Što se pak tiče regije, Funderbeam SEE će investitorima omogućiti plasman kapitala u barem još četiri nove kompanije.

Ivana Šoljan, koja je ponovno vodeća ulagateljica u Include kazala je da je tvrtka rasla iznad svih očekivanja, a kako vjeruje kako je ovo tek jedna od dokapitalizacija koje će dovesti i do njihovog izlaska na burzu.

Include već dobitnik značajnih nagrada i priznanja

Include je za svoj inovativni, pametni urbani namještaj već osvojio relevantne nagrade i priznanja, poput Deloitteova Technology Fast 50, dok je Mrvoša magazin Forbes uvrstio na listu najperspektivnijih poduzetnika mlađih od 30 godina - "30 Under 30" .

Društvo Funderbeam SEE, u kojem ZSE ima 20-postotni udio, putem globalne platforme prikuplja kapital za hrvatske startupove te mala i srednja poduzeća, a danas je lansirana deveta kampanja.

Nakon inicijalne faze ulaganja, ulagatelji mogu trgovati svojim udjelima zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na "blockchain" tehnologiji te se udjelima tih društava uspješno trguje putem Funderbeam platforme.