Obavijesti

Tech

Komentari 0

SpaceX u novom pokušaju za povijesno spuštanje rakete

SpaceX u novom pokušaju za povijesno spuštanje rakete
1

SpaceX je sada promijenio taktiku te su odlučili pokušati prizemljiti Falcon 9 raketu na tlo umjesto na platformu u oceanu kako su to ranije bezuspješno pokušavali

VIDEO

Ovaj vikend mogao bi donijeti povijesni uspjeh za privatno istraživanje svemira. Tvrtka SpaceX najavila je novo slijetanje svoje rakete Falcon 9, no sada se prvi puta radi o slijetanju na tlo, a ne na ocean. 

Osnivač i glavni direktor SpaceX-a Elon Muska uzbuđeno je najavio ovu vijest na Twitteru. 

- Sve izgleda dobro za nedjeljno orbitalno lansiranje i spuštanje rakete na Cape Canaveralu - tvitao je Musk. 

Dosad smo već vidjeli pokušaje da SpaceX vrati raketu stabilnim spuštanjem na platformu na oceanu, no dosad to nije ispadalo najpreciznije. 

Smisao projekta je da omogući višekratno korištenje raketa, kako bi se smanjili troškovi. Tako bi se rakete koristile za više misija prijenosa tereta, a u konačnici i ljudske posade. 

Oko 2 sata u noći na ponedjeljak po srednjoeuropskom vremenu raketa Falcon 9 će biti lansirana iz baze Cape Canaveral na Floridi. 

Otprilike 10 minuta nakon lansiranja dio rakete (booster) će se odvojiti od letjelice. Tada nastupa najuzbudljiviji dio. Uz pomoć GPS-a taj će izdvojeni dio letjelice odletjeti nazad za Cape Canaveral te pokušati uspješno sletjeti na tlo. 

- Jumbo mlažnjaci stoje otprilike kao jedna naša Falcon 9 raketa, ali avio kompanije ne bace u smeće avion nakon svakog leta, nego ga stalno iznova koriste. Dakle, kada bismo mi uspjeli spuštati rakete nježno i precizno, tada bismo drastično smanjili troškove i skratili vrijeme za pripremu misija - objavili su još lani iz SpaceX-a. 

Kompanija tvrdi da je spuštanje na tlo zapravo jednostavnije nego spustiti raketu na plutajuću platformu na moru. 

Zasad nisu još nijednom uspjeli spasiti raketu za ponovno korištenje, no nadaju se da će im to ovoga puta uspjeti. Hoće li SpaceX ovoga puta ostvariti uspjeh za knjige iz povijesti?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade
VODIČ KROZ NERADNE NEDJELJE

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade

Zahvaljujući zaposlenicima tvrtke Zero molecule više ne moramo 'prekopati' internet kako bi pronašli radno vrijeme trgovina u blizini već isto možemo pronaći na jednom mjestu, a kroz tri dana će biti dostupna i aplikacija

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta