Obavijesti

Tech

Komentari 0

Španjolci u industriju čipova žele uložiti 12,2 milijarde eura

Španjolci u industriju čipova žele uložiti 12,2 milijarde eura

Plan se većim dijelom oslanja na europska sredstva za pomoć poslije pandemije usmjerena prema digitalnoj ekonomiji i potražnji nastaloj nestašicom čipov

VIDEO

Španjolska vlada odobrila je plan ulaganja 12,25 milijardi eura u industriju poluvodiča i mikročipova do 2027., godine, izjavila je u utorak ministrica gospodarstva te zemlje Nadia Calvino.

Plan se većim dijelom oslanja na europska sredstva za pomoć poslije pandemije usmjerena prema digitalnoj ekonomiji i potražnji nastaloj nestašicom čipova. Prošlog mjeseca je premijer Pedro Sanchez najavio ulaganja od 11 milijardi eura.

"Cilj je sveobuhvatan razvoj dizajna i proizvodnih kapaciteta španjolske industrije mikroelektronike i poluvodiča”, rekla je Calvino dodajući da bi se ulagalo u cijeli lanac vrijednosti, od dizajna do proizvodnje čipova.

Neočekivani porast potražnje tijekom pandemije i problemi u lancu opskrbe stvorili su prošle godine svjetsku nestašicu mikročipova i prisili velik broj raznolikih globalnih proizvođača da uspore proizvodnju. To nije zaobišlo ni Španjolsku u kojoj su proizvođači automobila Volkswagen i Renault djelomično zaustavili rad montažnih linija.

Planom će financirati i izgradnju tvornice za proizvodnju poluvodiča u vrijednosti od 9,3 milijarde eura. Ulagat će se i u istraživanja i razvoj uz 1,1 milijardu eura subvencija, dok će 1,3 milijarde eura biti dodijeljene za razvoj dizajna čipova.

Nedostatak podrške, predanosti, vizije ili čak koherentne strategije bili su neki od razloga zašto industrija čipova dosad nije bila prisutna u Španjolskoj, dodala je Calvino.

"Želimo da Španjolska igra relevantnu ulogu u ovom tehnološkom području, ulogu koju zaslužuje, a europski fondovi nude izvanrednu priliku", rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Telemach Hrvatska diže cijene, uvećani računi stižu u kolovozu
RAST ZA 7,2 POSTO

Telemach Hrvatska diže cijene, uvećani računi stižu u kolovozu

Riječ je o usklađenju cijena s godišnjom stopom inflacije temeljem indeksne klauzule, na temelju čega Telemach, kao i ostali telekomi, od prošle godine imaju mogućnost usklađenja cijena jednom godišnje

Davno zaboravljeni messenger ICQ gasi se nakon 27 godina
SJEĆATE LI GA SE?

Davno zaboravljeni messenger ICQ gasi se nakon 27 godina

Godine 2020. preuzeo ga je ruski Mail.ru (danas VK Tech). Iako su ga ažurirali i napravili nove i moderne verzije, ICQ više nije bio privlačan pa su Rusi sada najavili da ga gase
3 meme kriptovalute koje imaju potencijal od 1000x
MEME TOKENI

3 meme kriptovalute koje imaju potencijal od 1000x

Meme kriptovalute su veliki hit na kripto tržištu ovog tjedna