Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

STEM je budućnost: 'Lakše je naći posao, a i plaće su visoke'

KONFERENCIJA 24SATA Što je STEM, kakvu važnost ima i je li zastupljen u našim školama? I o tome će biti riječi na najvećoj konferenciji za obrazovanje

Foto: Dreamstime
0 komentara

U svakoj je državi izuzetno važno imati zanimanja u STEM-u jer svaka država mora biti dio ovog tehnološkog svijeta, kaže Ivica Puljak, profesor s Fakulteta elektronike, strojarstva i brodogradnje u Splitu i fizičar koji je radio na otkriću Higgsova bozona u CERN-u u Švicarskoj.

Upravo će Puljak biti jedan od glavnih govornika o predmetima u STEM području, koji će biti jedna od tema najveće konferencija za obrazovanje u organizaciji 24sata i partnera  pod imenom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska” koja će se održati 12. listopada u Obrtničkoj komori Zagreb. 

>>> Najavite svoj dolazak na konferenciju ovdje 

Što je uopće STEM? STEM je kratica od četiriju engleskih riječi - science, technology, engineering i mathematics, tj. znanost, tehnologija, inženjering i matematika. Sve su to područja kojih, kaže Puljak, nedostaje u Hrvatskoj. Stoga treba naglasiti važnost STEM predmeta koji su budućnost za naše učenike.

- STEM područja omogućuju lakši pronalazak posla, a i plaće su visoke. Znači, to je visokoprofitabilno područje u kojem je potencijal za napredak izuzetno velik, kako kod nas tako i u svijetu - objašnjava Puljak.

No iako su zanimanja u STEM područjima vrlo dobro plaćena i posao je praktički osiguran nakon završetka obrazovanja, Puljak kaže da u Hrvatskoj i ne vlada prevelik interes učenika za njih.
- Kod nas je manje zanimanja za STEM jer se smatra da su ti predmeti teški - dodaje Puljak.

Upravo zbog toga treba pronaći rješenje kako učenike stimulirati da se odlučuju na STEM predmete. Puljak kaže kako obrazovanje treba stimulirati djecu da se prepoznaju u tome, a odgovornost je i na roditeljima, koji moraju djecu usmjeriti na područja koja im omogućuju siguran posao i dobre plaće. Zato će se i na najvećoj konferenciji o obrazovanju u organizaciji 24sata govoriti o važnosti STEM-a i koji su to predmeti budućnosti.

- Moja poruka je da pogledate svijet. Ovaj svijet je zbog tehnologije puno bolji. I bit će sve bolji i bolji zbog toga. Mi moramo biti dio toga. STEM je u našim školama dobar koliko su dobre i škole. Može biti puno bolji. Sve ovisi o znanju i o tome hoćemo li znati profitirati u ovom svijetu. To ću upravo na konferenciji argumentirati. Uz STEM zanimanja možemo profitirati u ovom sve boljem i boljem svijetu - poručio je Puljak.

Konferencija o obrazovanju održat će se 12. listopada u Obrtničkoj komori u Zagrebu. Konferenciju organiziraju 24sata i partneri - Fakultet organizacije i informatike, svjetska organizacija WBAF, RBA, VIP, te HEP.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message