Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

STEMI je hrvatski robot-pauk kojeg će moći izrađivati i djeca

STEMI je robot-pauk namijenjen mladima koji služi kao alat za učenje robotike, elektronike i programiranja. Projekt je pokrenula hrvatska udruga Bura znanja

Bura znanja
Foto: Bura znanja
0 komentara

Zastrašujuće robote koji se kreću poput životinja vidjeli smo proteklih godina kao projekte na kojima rade razne vojne agencije, ali i Boston Dynamics kojeg je kupio Google. I dok se ovdje radi o projektima koji stoje milijune dolara, uskoro bi mogli i sami kod kuće izraditi vlastitog robota pauka kojim upravljamo preko telefona.

[video: 1148424 / ]

Znanstvenici i umjetnici iz udruge Bura znanja pokrenuli su crowdfunding kampanju na Indiegogu kako bi prikupili sredstva za projekt STEMI. Prvi projekt bit će šesteronožni robot pauk, koji služi kao obrazovni alat za učenje elektronike, robotike i programiranja i čija bi primjena u obrazovnim institucijama promijenila način na koji mladi uče.

Iako su ga autori namijenili djeci starijoj od 13 godina, vjerojatno će biti dovoljno atraktivan i za one odrasle jer robot je prilično svestran. Tako se može kretati na tri različita načina, promijeniti visinu, ali i zaplesati, a sve to naredit ćete mu preko telefona.

Bura znanja

Ovim projektom žele popularizirati STEM područje (eng. Science, Technology, Engineering i Mathematics) znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike u obrazovnim ustanovama i društvu, kako bi promijenili način na koji se educiraju mladi u prirodoslovnom području. Naime, navode kako usprkos velikom napretku, obrazovni sustavi nude malo praktičnog znanja i iskustva. Tako i ovim projektom žele pokazati da učenje može biti inovativno i zabavno.

- U STEMI-ju vjerujemo da najviše učimo stvarajući nešto samostalno. Svi su sposobni za to, a znanje treba biti dostupno svima, zato smo osmislili platformu otvorenog tipa - navodi Marin Trošelj, jedan od osnivača STEMI-ja.

U samo par sati su prikupili skoro 3500, od planiranih 16.000 dolara, što je potrebno za izgradnju platforme i proizvodnju multimedijalnih sadržaja. Dio sredstava planiraju donirati školama i drugim obrazovnim ustanovama u obliku obrazovnih paketa. Inače, u kampanji robot stoji oko 1600 kuna (235 dolara), a uspiju li prikupiti sredstva prve isporuke bi trebale biti u veljači.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message