Obavijesti

Tech

Komentari 0

STEMI je hrvatski robot-pauk kojeg će moći izrađivati i djeca

STEMI je hrvatski robot-pauk kojeg će  moći izrađivati i djeca
5

STEMI je robot-pauk namijenjen mladima koji služi kao alat za učenje robotike, elektronike i programiranja. Projekt je pokrenula hrvatska udruga Bura znanja

VIDEO

Zastrašujuće robote koji se kreću poput životinja vidjeli smo proteklih godina kao projekte na kojima rade razne vojne agencije, ali i Boston Dynamics kojeg je kupio Google. I dok se ovdje radi o projektima koji stoje milijune dolara, uskoro bi mogli i sami kod kuće izraditi vlastitog robota pauka kojim upravljamo preko telefona.

VIDEO

Znanstvenici i umjetnici iz udruge Bura znanja pokrenuli su crowdfunding kampanju na Indiegogu kako bi prikupili sredstva za projekt STEMI. Prvi projekt bit će šesteronožni robot pauk, koji služi kao obrazovni alat za učenje elektronike, robotike i programiranja i čija bi primjena u obrazovnim institucijama promijenila način na koji mladi uče.

Iako su ga autori namijenili djeci starijoj od 13 godina, vjerojatno će biti dovoljno atraktivan i za one odrasle jer robot je prilično svestran. Tako se može kretati na tri različita načina, promijeniti visinu, ali i zaplesati, a sve to naredit ćete mu preko telefona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bura znanja

Ovim projektom žele popularizirati STEM područje (eng. Science, Technology, Engineering i Mathematics) znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike u obrazovnim ustanovama i društvu, kako bi promijenili način na koji se educiraju mladi u prirodoslovnom području. Naime, navode kako usprkos velikom napretku, obrazovni sustavi nude malo praktičnog znanja i iskustva. Tako i ovim projektom žele pokazati da učenje može biti inovativno i zabavno.

- U STEMI-ju vjerujemo da najviše učimo stvarajući nešto samostalno. Svi su sposobni za to, a znanje treba biti dostupno svima, zato smo osmislili platformu otvorenog tipa - navodi Marin Trošelj, jedan od osnivača STEMI-ja.

U samo par sati su prikupili skoro 3500, od planiranih 16.000 dolara, što je potrebno za izgradnju platforme i proizvodnju multimedijalnih sadržaja. Dio sredstava planiraju donirati školama i drugim obrazovnim ustanovama u obliku obrazovnih paketa. Inače, u kampanji robot stoji oko 1600 kuna (235 dolara), a uspiju li prikupiti sredstva prve isporuke bi trebale biti u veljači.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija