Obavijesti

Tech

Komentari 4

Strah vas je pauka? Probajte ostati slijepi dok ste u svemiru

Koja je najstrašnija stvar koja vam se ikad dogodila? Za bivšeg astronauta Chrisa Hadfielda to je bio trenutak kad je ostao privremeno slijep dok je bio izvan postaje

VIDEO

Nema situacije koja je tako loša, a da ju ne možete učiniti gorom, izreka je koju često koriste astronauti, rekao je umirovljeni astronaut Chris Hadfield u sjajnom TED predavanju u Vancouveru. 

Popularni astronaut koji je iz svemira slao lekcije i pjesme, nastavio je s lekcijama i nakon povratka na Zemlju, a u predavanju je opisao kako je on, ali i ostali astronauti, prošao kroz puno više zastrašujućih stvari u životu od prosječnog čovjeka. Izgledi za katastrofu 1979. godine bili su 1:38 i Hadfield je postavio pitanje zašto bi itko to učinio i prolazio kroz toliki rizik. 

Za njega je to bilo jednostavno. Još kao dječak je dobio želju i odlučio postati astronaut. 

Cijelo predavanje bilo je fokusirano na strah, pritisak i suočavanje s opasnim situacijama. Krenuo je od straha od paukova, jednog od najčešćih, i rekao kako je od 50.000 poznatih vrsta tek 24 otrovnih, a u dijelu Kanade, gdje on živi, tek je jedna otrovna vrsta, koja čak nije ni smrtonosna. 

Hadfield je na primjeru paukova rekao da ćemo, ako dovoljno puta prođemo kroz paukovu mrežu, izgubiti taj urođeni instinkt i naučiti razliku između stvarne i zamijećene opasnosti.

Isti princip se može primijeniti na sve, čak i to kada ostaneš slijep u svemiru. Pojasnio je kako su se tijekom obuke pripremali na sve dijelove koji im trebaju da uspješno obave misiju, ali i na sve stvari koje bi mogle poći po zlu. Tako da, kada je i ostao bez vida, zbog otopine protiv zamagljivanja, znao je da se može osloniti na kolege koje je čuo u razglasu, astronauta koji je bio kraj njega, ali i druge sustave..

U iznimno poučnom predavanju, zadivljujući su i trenuci u kojima Hadfield opisuje osjećaj kada stojiš pored Zemlje u svemiru i gledaš u apsolutno crnilo s druge strane. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta