Obavijesti

Tech

Komentari 7

Stručnjaci upozoravaju: Auti bez vozača su na meti hakera

Stručnjaci upozoravaju: Auti bez vozača su na meti hakera
1

Vozila se oslanjanju na senzore kojima se upravlja s udaljenosti koristeći softver koji prati promet te postoji mogućnost da ih se preko bežične mreže može napasti

VIDEO

Autonomna vozila vjerojatno će postati stvarnost već krajem ovog desetljeća. To tvrde mnogi tehnološki stručnjaci, a Google je već za ovo ljeto najavio testiranje svojih vozila bez vozača na otvorenim cestama. 

No, sada skupina američkih stručnjaka upozorava da bi takva vozila mogla lako biti izložena ozbiljnim napadima hakera. 

Autonomna vozila oslanjanju se na niz elektronskih senzora kojima se upravlja s udaljenosti koristeći softver koji prati promet. Prema američkim tvrtkama za osiguranje Mission Secure i Perrone Robotics postoji mogućnost da se preko bežične mreže može hakirati upravljački sustav autonomnih vozila. 

Nedavno se čak jedan haker hvalio da je uz pomoć Wi-Fi mreže uspio upasti u sustav za kontrolu zrakoplova te mu mijenjati smjer. No, naknadno su to stručnjaci demantirali tvrdeći da tako nešto nije moguće. 

Sada, stručnjaci ove dvije američke tvrtke tvrde da su radili testove te dokazali da jest moguće izvana utjecati na senzore autonomnog vozila, piše Business Insider.

- Jedna mogućnost napada je utjecati na vozilo da ubrza kada otkrije prepreku pred sobom, a ne da uspori. To bi pri velikoj brzini moglo značiti i veliku štetu na vozilu pa i teške ozljede putnika - piše u izvještaju tvrtke Mission Secure. 

Google i drugi proizvođači koji rade na razvoju autonomnih vozila nisu zasad komentirali na ova upozorenja. 

Neki tvrde da su takvi rizici od hakerskih napada već uračunati u planovima razvoja takvih vozila. Navodno Google ima cijeli tim koji paralelno imitira hakere i pokušava otkriti rupe u sustavu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta