Tech

Komentari 0

Studenti su pomagali starijima čistiti stanove i sadili cvijeće

Studenti su pomagali starijima čistiti stanove i sadili cvijeće

Ovaj međunarodni projekt pokrenut je u Njemačkoj 1995. godine, a u Hrvatskoj su ga počeli provoditi Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije te Studentski katolički centri

Više od 1500 volontera studenata ovaj je vikend diljem Hrvatske sudjelovalo u još jednoj kampanji “72 sata bez kompromisa”.
Ovaj međunarodni projekt pokrenut je u Njemačkoj 1995. godine, a u Hrvatskoj su ga počeli provoditi Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije te Studentski katolički centri. Ove godine mladi su sudjelovali u četvrtom volonterskome maratonu u Dubrovniku, Osijeku, Sinju, Splitu, Zadru i Zagrebu.

U školama, domovima za umirovljenike i drugim ustanovama izveli su akcije podijeljene u socijalne, ekološke i radne. Tako je, primjerice, u novozagrebačkoj Osnovnoj školi “Gustav Krklec” desetak studenata volontera, uz pomoć učenika i nastavnika, cvijećem i biljem uredilo prostor ispred ulaza u školu. U Splitu su mladi volonteri čistili stanove starijima i nemoćnima. Kampanja je završila koncertom na Rivi čiji je prihod namijenjen Sigurnoj kući - skloništu za žene i djecu koji su žrtve obiteljskog nasilja.

- Glavna vrijednost našeg projekta je čuvanje dostojanstva ljudi. Naši volonteri najviše su zapamtili akcije u kojima su pomagali obiteljima u potrebi i to nije bilo samo čišćenje stana, već smo im osigurali i čistu odjeću - zaključila je voditeljica kampanje i Studentskog katoličkog centra Palma Katarina Šimić. Ona ističe kako se njihovim volonterskim akcijama rado priključuju učenici te stanovnici, čime jača svijest o dobrovoljnom radu kao ulaganju u sebe i svijet oko nas. Oko četvrtine studenata nastavlja se baviti volonterskim radom.

Redovni gosti škola, domova za starije i obitelji u potrebi

Volonteri obilaze škole, domove za nemoćne, domove za nezbrinutu djecu i druge institucije. No posebno pamte obitelji kojima su pomogli ne samo tako što su im obojili zidove, već im i pružili nadu u humanost, te međusobno pomaganje. Mnogi nastavljaju volontirati.