Obavijesti

Tech

Komentari 32

Studija otkriva: Pun Mjesec može izazvati snažne potrese

Studija otkriva: Pun Mjesec može izazvati snažne potrese
1

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju analizirali su snažne potrese i otkrili da su oni najsnžniji vjerojatniji za visokih plima, tijekom punog ili mladog Mjeseca

VIDEO

Nova studija pokazuje da su katastrofalni potresi vjerojatniji za vrijeme iznimno visokih plima koje se javljaju tijekom punog ili mladog mjeseca.

Istraživači sa Sveučilišta u Tokiju analizirali su najsnažnije potrese u proteklih dva desetljeća (one jače od 5,5 Richtera) i otkrili kako su najrazorniji bili tijekom visokih plima. Njihovo istraživanje obuhvatilo je i razorni potres na Sumatri, u kojem je 2004. poginulo 220.000 ljudi. 

Earthquake in West Germany - Seismograph

Profesor Satoshi Ide sa svojim timom je analizirao gravitacijsko privlačenje, odnosno plimnu silu, dva tjedna prije svakog potresa. Snažni potresi mogu se dogoditi kad ta dodatna silina vode za visokih plima dodatno napreže rasjede. Iako ova teorija nije nova, ova studija je prva pokazala statistički uzorak.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još nije poznato kako se točno događaju snažni potresi, ali znanstvenici smatraju da oni mogu narasti kaskadnim procesom u kojem se sitne frakture rašire u ogromnu pukotinu. Ako je to točno, onda je i vjerojatnost tog procesa veća za visokih plima, prenosi USA Today.

Znanstvenici se nadaju kako će njihova otkrića poboljšati predviđanje potresa u budućnosti, osobito onih najjačih. 

Potres u Kaliforniji mogao bi ubiti tisuće ljudi

Američki seizmolozi već neko vrijeme upozoravaju na napeto stanje u rasjedu San Andreas i mogući snažan potres duž rasjeda u kojem bi moglo poginuti na tisuće ljudi. 

Rasjed se nalazi na granici Sjevernoameričke i Pacifičke tektonske ploče i od 1857. i potresa magnitude 7,9 Richtera nije bilo snažnog potresa na tom području. Rasjed je jedan od mnogih koji razdvajaju tektonske ploče koje se kreću u približno istom smjeru prema sjeveru, no Pacifička je brža što znači da se stalno između njih stvara veliki stres. Thomas Jordan iz Centra za potrese Južne Kalifornije upozoravao je i prije par mjeseci da je rasjed zbog tog stresa u kritičnom stanju. 

Zbog toga se već neko vrijeme poduzimaju i mjere kako bi se smanjile moguće posljedice razornog potresa. U državi Washington od 2013. godine nacionalna garda priprema vojni plan akcije koji bi bio veći nego nakon uragana Katrina ili oluje Sandy. Gradski čelnici Los Angelesa rade na tome kako bi rad što spremniji dočekao eventualnu katastrofu. Tako se pojačavaju starije zgrade, a osnažuje se i vodoopskrba te telekomunikacijska infrastruktura. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle