Obavijesti

Tech

Komentari 31

Svijet u 2050: Kako će nove tehnologije promijeniti život?

Svijet u 2050: Kako će nove tehnologije promijeniti život?
1

Jonathon Porritt, osnivač Foruma za budućnost, u videu govori o tome kako bi naš svijet mogao izgledati 2050. godine, ako ćemo nastaviti u pravilnom smjeru razvoja

VIDEO

Jonathon Porritt u svojoj knjizi zamišlja 2050. godinu i analizira što bi se sve i kako moglo promijeniti. 

Poslovni svijet - Nove tehnologije, nanotehnologija, novi materijali, smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, obnovljivi izvori energije.. samo su neki od dijelova novog svijeta u kojem će cvasti tvrtke koje će se tome prilagoditi. One koje će se držati starih modela, propast će.

Gospodarstvo - Autor kaže da kroz 35 godina neće biti valuta u sadašnjem smislu, već će se sve obavljati elektronički. Postojat će globalna valuta, elektroničke nacionalne valute i lokalne koje će biti glavno sredstvo plaćanja većini ljudi. Bit će puno bolji odnos između zabave i rada, koji je ograničen na 27 sati tjedno, a prekovremeni ne postoje. 

Transport - Privatni automobili će postati stvar prošlosti. Vozila će biti drugačija, ali ćemo biti članovi klubova, a oni s rubnih područja unajmljivat će prijevoz. Puno će veći naglasak biti na javnom prijevozu, hodanju ili biciklima. Zrakoplovi će biti puno učinkovitiji i koristit će puno više biogoriva, ali će biti i skuplji te ćemo letjeti manje. 

Energija - Vjetar, energija iz otpada, solarna energija, geotermalna i energija biomase te nove tehnologije bi trebali biti zaslužni za 90 posto naše energije koju dobivamo iz obnovljivih izvora, a 30 posto električne energije ćemo dobivati od Sunca.

Okoliš - Oko 9 milijardi ljudi bit će na Zemlji te ćemo morati još više misliti na okoliš. Gomila novih tehnologija omogućit će nam da imamo čistu vodu, smanjimo zagađenje zraka, riješimo probleme otpada i povećamo recikliranje...

Zdravstvo - Nove tehnologije imat će velik utjecaj na zdravstvo, kojima ćemo moći znatno preciznije mjeriti što se događa u našim tijelima, a te detaljne i personalizirane informacije omogućit će da budemo znatno zdraviji. Mnoge bolesti do tada bi trebali potpuno iskorijeniti. No, kako ćemo živjeti duže, mogao bi se javiti problem prenapučenosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji