Obavijesti

Tech

Komentari 46

Tek 300 na svijetu: Imamo prvi Bitcoin bankomat u Hrvatskoj

Tek  300 na svijetu: Imamo prvi Bitcoin bankomat u Hrvatskoj
6

U kafiću History u Tkalčićevoj ulici možete prodati ili kupiti ovu kriptovalutu koja postaje sve raširenija u svijetu. Postavljanje su inicirali Vedran Kajić i Ivan Šimurina

VIDEO

Najlakše je zamisliti Bitcoin kao digitalno zlato, jer ima svoju vrijednost koja se lako prenosi digitalnim putem, kaže Vedran Kajić (30) iz Zagreba. S prijateljem Ivanom Šimurinom (31) inicirao je postavljanje prvog Bitcoin bankomata u Hrvatskoj. U kafiću History u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici možete prodati ili kupiti ovu kriptovalutu koja postaje sve raširenija u svijetu. Osim vlastitog digitalnog računa treba vam i aplikacija na pametnom telefonu. Na bankomatu možete uplatiti kune na svoj Bitcoin račun, ili ih podignuti u gotovini.

Vedran i Ivan prvi su put čuli za njega prije pet godina na konferenciji u Berlinu. Nisu pridavali puno važnosti tome, ali iduće godine Vedran je pročitao iscrpan članak o Bitcoinu i oduševio se.

- Proučio sam cijeli protokol i to mi je izgledalo revolucionarno, kao teorija relativnosti u računarstvu. Tad sam prvi put kupio Bitcoin, vrijednost mu je bila deset dolara, odnosno oko 60 kuna, dok je danas oko 2600 kuna - ­ kaže Vedran, inače doktor računarstva, koji pokušava koristiti ovu valutu gdje god može. Zasad je u Hrvatskoj upotreba vrlo ograničena, ali na internetu se može kupiti sve, od igle do lokomotive, pa i više.

- Često sam uspio kupiti puno jeftinije karte za avion samo zato jer sam plaćao Bitcoinom. U inozemstvu se njima može plaćati u restoranima, kafićima, posvuda ­ kaže Vedran, a Ivan napominje da sve što poželite možete kupiti na internetskoj stranici bspend.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Možete izabrati između 11 milijuna proizvoda, a sve plaćate virtualnom valutom. A zašto je Bitcoin tako dobra stvar?

- U usporedbi s tradicionalnim valutama on je brži, sigurniji, anoniman je, ali i transparentan, i ne kontrolira ga jedna institucija, nego njegovi korisnici i, zapravo, matematika mu određuje vrijednost pa ne postoji opasnost od hiperinflacije ­objašnjavaju. Jedina potencijalna loša strana je mogućnost velikih oscilacija u vrijednosti, ali i to se sve rjeđe događa jer se sve više koristi. Najviše bankomata ima u Nizozemskoj i Njemačkoj, odnosno Berlinu, dok ih u mnogim zemljama uopće nema. Vedran i Ivan nadaju se da će se korištenje ove valute proširiti i da će je koristiti što više ljudi, ali ne vjeruju da će u potpunosti zamijeniti tradicionalne valute.

Za to nema potrebe, ali dobro je da postoji kao alternativa ­ slažu se.

Gdje možete kupovati Bitcoinom?

U Dubrovniku možete iznajmiti apartman i platiti ga Bitcoinom, u Splitu njime možete platiti šišanje, a ako baš želite, možete odletjeti u svemir i putovanje platiti ovom kriptovalutom. Virgin Galactic, tvrtka koja organizira komercijalne letove u svemir, prima Bitcoine, kao i Wikipedia.

Bankomat

Prvi Bitcoin bankomat postavljen je u listopadu 2013. godine u Kanadi. U svijetu ih trenutno ima oko 300. Zagrebački bankomat nabavili su Vedran i Ivan od tvrtke Bitaccess, koja je jedna od njih nekoliko koja ih proizvodi u svijetu. Naravno, platili su ga Bitcoinima, a kad je stigao sami su ga konfigurirali i instalirali.

Kako do Bitcoina?

Prvi korak je registracija i stvaranje svog Bitcoin digitalnog novčanika na bitcoin.org. Na toj ćete stranici saznati sve što trebate o ovoj valuti. Uz program koji ste instalirali na svom mobitelu, kupiti Bitcoine možete na zagrebačkom bankomatu. Osim toga, trgovanje se odvija na internetu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'