Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
46 komentara

Tek 300 na svijetu: Imamo prvi Bitcoin bankomat u Hrvatskoj

U kafiću History u Tkalčićevoj ulici možete prodati ili kupiti ovu kriptovalutu koja postaje sve raširenija u svijetu. Postavljanje su inicirali Vedran Kajić i Ivan Šimurina

Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
46 komentara

Najlakše je zamisliti Bitcoin kao digitalno zlato, jer ima svoju vrijednost koja se lako prenosi digitalnim putem, kaže Vedran Kajić (30) iz Zagreba. S prijateljem Ivanom Šimurinom (31) inicirao je postavljanje prvog Bitcoin bankomata u Hrvatskoj. U kafiću History u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici možete prodati ili kupiti ovu kriptovalutu koja postaje sve raširenija u svijetu. Osim vlastitog digitalnog računa treba vam i aplikacija na pametnom telefonu. Na bankomatu možete uplatiti kune na svoj Bitcoin račun, ili ih podignuti u gotovini.

Vedran i Ivan prvi su put čuli za njega prije pet godina na konferenciji u Berlinu. Nisu pridavali puno važnosti tome, ali iduće godine Vedran je pročitao iscrpan članak o Bitcoinu i oduševio se.

- Proučio sam cijeli protokol i to mi je izgledalo revolucionarno, kao teorija relativnosti u računarstvu. Tad sam prvi put kupio Bitcoin, vrijednost mu je bila deset dolara, odnosno oko 60 kuna, dok je danas oko 2600 kuna - ­ kaže Vedran, inače doktor računarstva, koji pokušava koristiti ovu valutu gdje god može. Zasad je u Hrvatskoj upotreba vrlo ograničena, ali na internetu se može kupiti sve, od igle do lokomotive, pa i više.

- Često sam uspio kupiti puno jeftinije karte za avion samo zato jer sam plaćao Bitcoinom. U inozemstvu se njima može plaćati u restoranima, kafićima, posvuda ­ kaže Vedran, a Ivan napominje da sve što poželite možete kupiti na internetskoj stranici bspend.com.

Možete izabrati između 11 milijuna proizvoda, a sve plaćate virtualnom valutom. A zašto je Bitcoin tako dobra stvar?

- U usporedbi s tradicionalnim valutama on je brži, sigurniji, anoniman je, ali i transparentan, i ne kontrolira ga jedna institucija, nego njegovi korisnici i, zapravo, matematika mu određuje vrijednost pa ne postoji opasnost od hiperinflacije ­objašnjavaju. Jedina potencijalna loša strana je mogućnost velikih oscilacija u vrijednosti, ali i to se sve rjeđe događa jer se sve više koristi. Najviše bankomata ima u Nizozemskoj i Njemačkoj, odnosno Berlinu, dok ih u mnogim zemljama uopće nema. Vedran i Ivan nadaju se da će se korištenje ove valute proširiti i da će je koristiti što više ljudi, ali ne vjeruju da će u potpunosti zamijeniti tradicionalne valute.

Za to nema potrebe, ali dobro je da postoji kao alternativa ­ slažu se.

Gdje možete kupovati Bitcoinom?

U Dubrovniku možete iznajmiti apartman i platiti ga Bitcoinom, u Splitu njime možete platiti šišanje, a ako baš želite, možete odletjeti u svemir i putovanje platiti ovom kriptovalutom. Virgin Galactic, tvrtka koja organizira komercijalne letove u svemir, prima Bitcoine, kao i Wikipedia.

Bankomat

Prvi Bitcoin bankomat postavljen je u listopadu 2013. godine u Kanadi. U svijetu ih trenutno ima oko 300. Zagrebački bankomat nabavili su Vedran i Ivan od tvrtke Bitaccess, koja je jedna od njih nekoliko koja ih proizvodi u svijetu. Naravno, platili su ga Bitcoinima, a kad je stigao sami su ga konfigurirali i instalirali.

Kako do Bitcoina?

Prvi korak je registracija i stvaranje svog Bitcoin digitalnog novčanika na bitcoin.org. Na toj ćete stranici saznati sve što trebate o ovoj valuti. Uz program koji ste instalirali na svom mobitelu, kupiti Bitcoine možete na zagrebačkom bankomatu. Osim toga, trgovanje se odvija na internetu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message