Obavijesti

Tech

Komentari 2

Telekomi od nove Vlade očekuju suradnju, ali i pozitivne mjere

Telekomi od nove Vlade očekuju suradnju, ali i pozitivne mjere
1

I dalje plaćamo vrlo visoke naknade za pravo puta, što je prepreka daljnjem ulaganju u optičke mreže, a koje su glavni preduvjet za digitalizaciju, kaže HT-ov direktor uprave. Iz A1 pozdravljaju najavljeno porezno rasterećenje na dohodak

VIDEO

Tri najveća telekoma u Hrvatskoj - HT, A1 i Tele2, vjeruju u dobru suradnju s novom hrvatskom vladom, od koje očekuju nastavak pozitivnih gospodarskih mjera poput smanjenja parafiskalnih nameta, kako bi nastavili investirati u nove tehnologije, 5G i digitalizaciju.

Ističu to uz ostalo predsjednici uprava tri telekom kompanije za Hinu uoči stupanja na dužnost nove vlade, slažući se i u ocjenama da će njezine buduće odluke biti vrlo važne za nastavak digitalizacije hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini te konkurentnost i 'hvatanje koraka' s europskim predvodnicima.

Nebis iz HT-a: Nadamo se pozitivnoj investicijskoj klimi

"Nedavne odluke o znatnom smanjenju naknada za radiofrekvencijski spektar su nesumnjivo dodatni poticaj za daljnja ulaganja u mobilne mreže ususret 5G razdoblju i nadamo se i najava pozitivne investicijske klime. Međutim, mi i dalje plaćamo vrlo visoke naknade za pravo puta, što je prepreka daljnjem ulaganju u optičke mreže, a koje su glavni preduvjet za digitalizaciju zemlje", poručuje predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

HT vidi kao pouzdanog partnera središnje i lokalnih vlasti u digitalizaciji Hrvatske, a namjeravaju i dodatno ojačati svoju ulogu u okruženju pogodnom za ulaganja, unutar kojeg bi njihove investicije imale još veći učinak, pogotovo u ubrzavanju implementacije optičke infrastrukture u cijeloj zemlji u vremenu kada je to važnije nego ikad.

"Naša predanost investicijskim planovima ostaje neupitna, jer su izuzetno bitni za gospodarski oporavak Hrvatske i brzu tranziciju prema digitalnom društvu. HT u posljednjih pet godina s više od 8,5 milijardi kuna ulaganja u infrastrukturu pokreće digitalizaciju u Hrvatskoj, a ta su ulaganja omogućila i stabilnost fiksnih i mobilnih mreža u posljednjim izazovnim mjesecima za korisnike, poslovni i javni sektor. HT se uspješno nosi s povećanjem prometa i osigura povezanost", naglasio je Nebis.

Dvorjančansky iz A1: Najavljena aukcija za 5G kao proinvesticijska mjera

Vjerujući u nastavak dobre suradnje i s budućom Vladom, predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiri Dvorjančansky ocjenjuje da je Vlada prepoznala telekomunikacijski sektor kao osovinu gospodarskog razvoja i digitalnog društva te partnerski podržala ulaganja u najmoderniju telekomunikacijsku infrastrukturu.

To je potvrdila, kako kaže, i za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, kada je usvojena nova EU digitalna strategija “Izgradnja digitalne budućnosti Europe”, koja, uz ostalo, poziva na jače ulaganje u razvoj 5G-a.

"Nadamo se da će najavljena aukcija za 5G spektar (u prvoj polovini 2021., op.a.) biti još jedna dodatna proinvesticijska mjera Vlade, a pozdravljamo i najavljeno porezno rasterećenje na dohodak, što će doprinijeti jačoj kupovnoj moći građana i pozitivno utjecati na gospodarsku aktivnost, koja je trenutno dodatno opterećena devalvacijom kune i pandemijom koronavirusa. Bržoj revitalizaciji i ekonomskoj stabilnosti zasigurno će uvelike pomoći i ulazak Hrvatske u šengensku zonu, što bi se, prema najavama, moglo dogoditi do kraja ove godine", poručuje Dvorjančansky.

U idućem razdoblju očekuje i pokretanje Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture (NPBBI), čija je izgradnja financirana i iz EU fondova, jer to smatra osnovom za povezivanje urbanih i ruralnih pristupnih mreža u Hrvatskoj te za stvaranje "gigabitnog društva" do 2025. godine.

Pavlinić iz Tele2: Očekujemo stabilan regulatorni okvir i rasterećenja

Zagreb: Tele2 objavio poslovne rezultate za 2018. godinu

Ocjenjujući da je Vlada prepoznala važnost telekoma i njihove infrastrukture za digitalizaciju, ali i kao temeljne okosnice društva i gospodarstva u korononakrize, predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić poručuje da od nove Vlade očekuju stvaranje te podršku u provedbi regulatornog okvira komplementarnog sa zahtjevima EU stečevine.

"Za nastavak snažnih ulaganja u nove tehnologije očekujemo kontinuitet započetih Vladinih mjera za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, te daljnja porezna rasterećenja. To je potrebno i radi ostvarenja ambicioznih ciljeva akcijskog plana 5G za Europu i ciljeva za ostvarenje gigabitnog društva", ističe Pavlinić.

Očekuje i stabilan regulatorni okvir s ujednačenom primjenom propisa i pravnom sigurnošću te brze i vidljive pomake na povećanju efikasnosti javne uprave, koja će biti u funkciji razvoja gospodarstva i podizanja životnog standarda svih hrvatskih građana.

To je, kao i otvaranje radnih mjesta i razvoj društva, moguće isključivo uz partnerski odnos industrije, Vlade i lokalnih tijela vlasti, zaključuje Pavlinić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

VIDEO Ovo je prvi svjetski sustav za presađivanje glave: 'To je nekad bilo nezamislivo...'
ROBOT SVE ODRAĐUJE

VIDEO Ovo je prvi svjetski sustav za presađivanje glave: 'To je nekad bilo nezamislivo...'

Prvi svjetski 'sustav za presađivanje glave' je predstavljen javnosti s nadom da će početi s radom u roku od osam godina

Stellantis upozorava: Carine na kineske aute mogu potaknuti inflaciju i neće riješiti problem
CARINSKI RAT

Stellantis upozorava: Carine na kineske aute mogu potaknuti inflaciju i neće riješiti problem

Carine na uvoz kineskih vozila u Europu i SAD "velika su zamka za zemlje koje ih se odluče uvesti", a zapadne proizvođače automobila neće poštedjeti restrukturiranja
'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'