Tech

Komentari 4

Telepatija: Blizanci, ali i psi imaju sposobnost čitanja misli

Telepatija: Blizanci, ali i psi imaju sposobnost čitanja misli

Pošiljatelj poruke ne smije biti skeptičan prema telepatiji, a stanje uma slično sanjarenju najbolje prima poruke, a telepatija je česti motiv u holivudskim filmovima

Psi su toliko usklađeni s ljudima da u trenu mogu osjetiti jesu li oni ushićeni, umorni, depresivni ili ih primjerice boli glava, a sve mnogo prije ikakvog izraza lica ili drugih znakova tijela, pokazuje studija sa Sveučilišta Florida. Iako istraživači vjeruju kako je ‘pseća telepatija’ urođena, ističu i kako su u čitanju misli kućni psi mnogo uspješniji od divljih. No nisu samo kućne ljubimci telepati - ljudska svjedočanstva osobito se vežu uz jednojajčane blizance. 

Čak i kada su ih dijelile tisuće kilometara, blizanci tvrde kako su istovremeno snažno osjećali što se događa s bratom ili sestrom na drugom kontinentu: od intenzivnih događaja poput automobilske nesreće pa sve do romantičnog izlaska sa sretnim završetkom. Sličnih anegdota ima mnogo no nijedan eksperiment nije nedvosmisleno potvrdio ili pobio fenomen telepatije. 

Pokus s 10-godišnjim blizancima Richardom i Damienom Powellom jedan je od zadnjih koji je to pokušao. Najprije su ih odvojili, a zatim su ispred Damiena počeli razbijati tanjure te kasnije bušiti balone. U prostoriji na drugom katu Richard je bio opušten i spojen na poligraf koji je svakog trenutka iscrtavao promjene pulsa, disanja ili tlaka. Rezultati pokazuju kako je Richard podsvjesno osjetio reakcije svoga brata. 

Supertest "Čitate li tuđe misli" riješite u današnjem dnevnom izdanju 24sata

Za telepatiju je potrebno dvoje 

Dva uma bez predrasuda te mentalno i fizičko opuštena prvi su korak za početak eksperimenta s telepatijom.

Vizualizacija između umova 

Odašiljatelj i primatelj trebali bi vizualizirati kako su im pomoću primjerice cijevi ili žice umovi povezani.

Slike kroz cijev putuju do drugog uma

Dok odašiljatelj šalje, primjerice sliku jabuke, treba je što jasnije zamišljati kako putuje do primatelja. 

Špijuni koji daleko vide 

Tijekom Hladnog rata, na Institutu Stanford, Institutu za psihološka istraživanja u New Yorku i drugim tajnim laboratorijima, američka vojska i CIA su koristili telepate koji su kroz tajni projekt “Stargate” špijunirali Ruse, a da se nisu niti maknuli iz Amerike. Prema svjedočenju telepata Josepha McMoneaglea, koji je bio špijun sve do ukidanja projekta 1995., tim je tehnikom “gledanja na daljinu” uspio otkriti skrivene baze na drugom kraju svijeta. 

Špijuni su se najprije oslanjali na telepatsku vezu s nekim drugim čovjekom, a kasnije samo na zemljopisnu kartu. Najveći uspjeh operacije ”Stargate” bio je 1979. kada su razotkrili lokaciju i izgradnju najveće ruske podmornice klase “Typhoon”, više kilometara u unutrašnjosti zemlje. 

Značajnu ulogu odigrali su i u talačkoj krizi 1979. u Iranu. Tada su ‘vidjeli’ u kakvom su stanju taoci i u kakvim ih uvjetima drže. Nedavni pokus sa McMoneagleom, u kojem je pokušao otkriti lokaciju jedne žene, pokazao je dvosmislene rezultate, i nastavak igre između fascinacije telepatijom i čiste znanosti. 

Opušteni um je otvoren

Na odjelu za parapsihologiju Sveučilišta Edinburgh doktor Paul Stevens pokušava dokazati kako svi ljudi imaju sposobnost telepatije. Ljude promatra u potpuno opuštenom stanju, sličnom sanjarenju, u kojem je um otvoren za nove informacije. 

Demonstracija telepatije

Klasični testovi za testiranje telepatije teže jednostavnosti, a Zenerove karte su najpoznatije. Sastoje se od 25 karata na kojima je pet simbola. Statistički mogućnost pogotka je 20 posto, a za demonstraciju telepatije treba konstantno pogađati više. 

Ruska veza na daljinu 

Mentalnom komunikacijom na daljinu bavili su se i Rusi, a najpoznatiji eksperiment je između biofizičara Jurija Kamenskog i moskovskog novinara Karla Nikolajeva. Oni su uspjeli razmijeniti poruke na daljini od 3200 kilometara što je potvrđeno instrumentima. 

Pohvala Einsteina 

Albert Einstein je prisustvovao eksperimentima književnika Aptona Sinclaira i supruge. Einstein je napisao predgovor za njegovu knjigu “Mental Radio” u kojoj je opisano kako je Sinclairova supruga telepatski primala i reproducirala crteže. 

Osjećaj na daljinu

Telepatija dolazi od grčkih riječi tele što znači daljina i pathe odnosno osjećaj. Ona je komunikacija između dva uma. 

Supertest "Čitate li tuđe misli" riješite u današnjem dnevnom izdanju 24sata