Obavijesti

Tech

Komentari 16

Tesla gradi tvornicu u Šangaju: Prvi Model 3 do kraja godine

Tesla gradi tvornicu u Šangaju: Prvi Model 3 do kraja godine
1

Cilj nam je završiti početnu fazu građevinskih radova ovoga ljeta, početi proizvoditi Model 3 krajem godine i dosegnuti veliki obujam proizvodnje u sljedećoj godini, izjavio je Musk

VIDEO

Američki proizvođač električnih automobila Tesla počinje u ponedjeljak graditi tvornicu u Šangaju kako bi mogao prodavati vozila kineskim klijentima i izbjeći carine uvedene u sklopu trgovinskog rata Kine i SAD-a, izjavio je Teslin čelnik Elon Musk.

Plan o gradnji tvornice u Kini najavljen je u srpnju, s predviđenim konačnim godišnjim proizvodnim kapacitetom od 500.000 vozila, što će predstavljati dramatično povećanje dosadašnjeg obujma proizvodnje i omogućit će izravniji pristup najvećem svjetskom tržištu električnih vozila, poručili su iz Tesle.

Tvornica u Šangaju bit će prva Teslina proizvodna linija izvan Sjedinjenih Država.

- Veselimo se današnjem početku gradnje @gigatvornice Tesla Shanghai - objavio je Musk na Twitteru.

- Cilj nam je završiti početnu fazu građevinskih radova ovoga ljeta, početi proizvoditi Model 3 krajem godine i dosegnuti veliki obujam proizvodnje u sljedećoj godini - dodao je.

Stiže na otvorenje?

Kineski mediji navode da će se Musk pojaviti u Šangaju na otvorenju gradilišta tvornice, za koju Bloomberg News procjenjuje da bi mogla stajati pet milijardi dolara.

Glasnogovornica Tesle kazala je za AFP da nije ovlaštena potvrditi Muskov dolazak niti objaviti druge detalje prije kraja današnje ceremonije.

Pala odluka: Tesla u Šangaju gradi tvornicu za 500.000 auta
Pala odluka: Tesla u Šangaju gradi tvornicu za 500.000 auta

Teslino ulaganje u Šangaju vremenski se poklopilo s pojačanim pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa na domaće tvrtke da zadrže radna mjesta u SAD-u i s kontinuiranim trgovinskim sukobom Pekinga i Washingtona, uobličenim u carine koje obuhvaćaju razmjenu vrijednu stotine milijardi dolara.

Analitičari smatraju da će proizvodnja u Kini omogućiti Tesli da izbjegne carine, koje su podigle cijene njegovih automobila na kineskom tržištu.

Pritom su izgledi za kinesko tržište potrošačkih dobara u posljednje vrijeme pogoršani. Tako je Apple prošlog tjedna uznemirio javnost sniženim procjenama prihoda zbog posustajanja potražnje u Kini i trgovinskog rata.

Kineski i inozemni proizvođači automobila nastoje prigrabiti što veći dio kolača u kineskom tržištu električnih automobila, koje bi prema većini analitičara trebalo bilježiti snažan rast i u predstojećem razdoblju zahvaljujući službenoj promociji čišćih tehnologija, dijelom i zbog nastojanja da se smanji kronično zagađenje zraka.

Kina obično od stranih proizvođača automobila zahtijeva osnivanje zajedničkih kompanija s domaćim tvrtkama, što podrazumijeva dijeljenje zarade i tehnologije. Iz Tesle su pak priopćili da će tvornica u Šangaju biti u potpunosti u vlasništvu tvrtke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama