Tech

Komentari 86

Top 10 savjeta kako smanjiti potrošnju goriva u automobilu

Top 10 savjeta kako smanjiti potrošnju goriva u automobilu

Ako ste pretjerano zabrinuti u vezi s cijenom goriva ili pak želite smanjiti štetan utjecaj vašeg auta na okolinu, treba pravilno voditi brigu o ovih deset najbitnijih stavki

Jeste li znali da vozilo može trošiti i do 30 posto više goriva ako se ne podvrgava redovito obveznom servisiranju? Svi smo upoznati s važnošću redovitoga servisiranja auta, ali zbog nekih razloga ne radimo to onoliko često koliko bi bilo idealno. Ovih deset savjeta pomoći će vam da iskoristite i posljednju kap goriva u spremniku i smanjite potrošnju koliko god je moguće.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Provjeriti tlak u gumama barem jednom mjesečno

Automobilske gume s nedovoljno zraka uzrokuju veći kotrljajući otpor u njima, pa tako povećavaju potrošnju. Naime, manjak tlaka samo 0,5 bara direktno povećava potrošnju goriva čak pet posto. 

2. Koristiti tempomat

Vjerovali ili ne, koristeći tempomat u vožnji autocestom smanjit ćete potrošnju goriva čak šest posto. 

3. Ne držati automobil 'na leru'

Izbjegavajte ovu radnju ako traje više od minute. Rad motora u praznome hodu troši između 0,8 i 1,5 litara goriva na sat, a usto ispušta i nepotrebne količine CO2 u atmosferu. Moderni motori opremljeni su start-stop sustavima, no svejedno na ovo valja pripaziti jer će za malu ali značajnu brojku ipak smanjiti potrošnju. 

4. Redovito održavati automobil

Što se tiče servisiranja, treba paziti da bude redovno, odnosno onoliko često koliko je propisano u priručniku. Ako se sve uredno radi, kao 'najgori kvar" može vas zadesiti promjena svjećica, senzora kisika i filtera zraka i goriva

5. Vožnja 'u brzini više'

Naprimjer, za brzine 60 km/h automobil troši čak 25 posto više goriva u trećoj brzini, nego što to čini u petoj. Dinamičnija vožnja u nižim stupnjevima prijenosa povećat će potrošnju goriva čak 45 posto. Najbolje je voziti u što većem stupnju prijenosa, naravno koliko je to moguće. 

6. Misliti unaprijed

Ovo se prije svega odnosi na način vožnje. Ona mora biti uglađena i jednolika te valja izbjegavati jaka ubrzanja i snažna kočenja.

Upravo te radnje nepotrebno troše gorivo i gume, a brojna istraživanja pokazala su da tehnike vožnje mogu smanjiti potrošnju goriva i do 30 posto. 

7. Smanjiti opterećenje

Važno je u automobilu imati što manje neobvezne prtljage i spakirati samo ono što je neophodno. Istraživanje je pokazalo da dodatnih 50-ak kilograma tereta povećava potrošnju goriva jedan do dva posto. Malo, ali ipak značajno.

8. Korištenje kvalitetnijega goriva

Iako je skuplje i nije propisano kao obvezno od strane proizvođača, korištenje visokooktanskog goriva efektivno povećava performanse vozila i smanjuje potrošnju otprilike pet posto.

Uzimajući u obzir to što je skuplje, smanjujući potrošnju ipak se, nakon većega broja prijeđenih kilometara, isplati. 

9. Provjera "geometrije"

Dijelovi ovjesa i šasije jako su bitni faktori u potrošnji goriva. Kako? Jednostavno je, loša "geometrija", odnosno 'raštiman špur' uzrokuje to da kotači nisu u skladu jedni s drugima, što uzrokuje povećano trenje, a motor to nepotrebno trenje "naplaćuje" većom potrošnjom goriva. 

10. Izbjegavati loše ceste

Ako je to moguće, zaobiđite lošu dionicu ceste jer rupe na cesti, šljunak ili zemlja mogu uzeti čak 30 posto potrošena goriva. Svaki put kada kotači idu gore-dolje, vozilo usporava zbog prijenosa smjera energije i sile u krivome smjeru. Naime, da bi se nadoknadilo usporavanje vozač dodaje više gasa što direktno povećava potrošnju.