Obavijesti

Tech

Komentari 18

Tražiš posao? Na društvenim mrežama prvo sredi profile

Tražiš posao? Na društvenim mrežama prvo sredi profile
1

Dobivanje posla preko društvenih mreža, pa čak i onih poslovnih, kod nas je još gotovo znanstvena fantastika, ali nije naodmet potruditi se ostaviti bolji dojam

VIDEO

Iako je onih koji mogu reći da su dobili posao zahvaljujući društvenim mrežama ili nekom online angažmanu u Hrvatskoj još uvijek prilično malo, svatko tko traži posao ne bi smio zanemariti svoju prisutnost na mreži. Možda vam profil na LinkedInu ili profilna slika na Facebooku neće biti presudni za dobivanje posla, ali svakako će doprinijeti dojmu koji ostavljate. 

Pa kao što pazite da na razgovor za posao ne odete u izgužvanoj košulji ili zaprljanih cipela, tako trebate paziti i da je uredan vaš online trag. Evo 5 savjeta što možete učiniti na internetu ako tražite posao:

1. E-mail adresa s imenom i prezimenom

Možda zvuči kao nepotreban savjet, ali iznenađujuće velik broj ljudi prijave za posao šalje s e-mail adresa poput 'malaplava@hotmail' ili 'kizo23'. Takva mail adresa neće vas nužno diskvalificirati iz utrke za poslom, ali djeluje - neprofesionalno. E-mail adresu s nadimkom ostavite u prošlosti, otvaranje nove, s imenom i prezimenom, ionako ne traje više od nekoliko minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Profil na LinkedInu

Otvorite i što detaljnije popunite profil na LinkedInu, to je osnovno. Ne  jer će vas tamo salijetati lovci na kadrove ili jer će vam to donijeti posao već, ponavljamo, da ostavite bolji dojam. Potencijalni poslodavci će vas sigurno guglati, pa se potrudite da među prvim rezultatima dobiju vaš profil na LinkedInu u kojem predstavljate svoja znanja i vještine.
Ako želite otići korak dalje - učlanite se u grupe koje su bliske vašoj struci pa čitajte i komentirajte, objavljujte i pišite svoje viđenje pitanja iz struke, pratite druge, povežite se s profesionalcima iz svog područja...

3. Guglajte se

Upisujte svoje ime u tražilicu Google i činite to redovito - ne nužno svaki tjedan ili svaki mjesec, ali pratite svoj status na tražilici. Danas praktički svaki specijalist za ljudske resurse ili poslodavac prije intervjua obavezno gugla ime potencijalnog kandidata.
I, ne, nije dobro ako o vama neće naći ništa ili eventualno rezultate nekog ispita koji ste davno položili. Ako ste neprimjetni online, kao da ne postojite. Vratite se na točku dva i potrudite da pretragom nađu barem vaš online životopis.

4. Uredite profilne slike

Pretraživanjem interneta vaš će budući poslodavac naići i na vaše profile na društvenim mrežama. Ne morate kao profilnu sliku postaviti onu s osobne iskaznice ili se fotografirati u odijelu da biste djelovali profesionalno, dovoljno je da pazite da sa svih društvenih mreža maknete profilne slike neprimjerenog sadržaja - bilo da ste na njima u bikiniju ili s bocom pića ispred sebe.

5. Pazite što pišete na internetu

Paziti biste trebali i inače, a zdrav razum trebao bi vam nalagati da ne vrijeđate, psujete ili širite mržnju, ali još je jedna stvar koju trebate imati na umu - sve što objavite moći će se pretražiti i naći još godinama. Zato, prije nego objavite nešto, razmislite biste li htjeli da to za par godina vidi vaš potencijalni poslodavac.

Koliko često guglate svoje ime? Mislite li da je online dojam bitan za dobivanje posla? Recite nam u komentarima!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle