Obavijesti

Tech

Komentari 0

'U Europskoj uniji hvale našu e-učionicu za graničnu policiju'

'U Europskoj uniji hvale našu e-učionicu za graničnu policiju'
3

Docentica Sveučilišta Sjever Željka Bagarić s kolegama iz MUP-a osmislila je projekt edukacije granične policije koji osim virtualne učionice uključuje i program 'Train the trainer'

VIDEO

Švicarska javna televizija objavila je snimke hrvatskih policajaca koji nasilno vraćaju migrante koji su ilegalno pokušali ući iz BiH u Hrvatsku.
- Svaki incident treba istražiti i po potrebi procesuirati, no treba kazati da ti incidenti nisu pravi odraz stanja na terenu. Naši granični policajci obučeni su po vrhunskim standardima koje propisuje Europska unija, uz potpunu implementaciju kurikula obuke Europske agencije za graničnu i obalnu stražu - Frontex. I ne samo to, upravo smo mi u Hrvatskoj razvili i primjenjujemo metode edukacije koje su na razini EU dobile najviše ocjene - kaže nam docentica Željka Bagarić s Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo na Sveučilištu Sjever, ujedno Frontexova konzultantica za dizajniranje kurikula obuke u području europskog integriranog upravljanja granicama.
Dobar dio karijere provela je u Ravnateljstvu policije, Upravi za granicu, te je bila u timu koji je osmislio i proveo u djelo kompleksan posao obučavanja granične policije po standardima potrebnim za Schengensku evaluaciju. Kao nacionalna koordinatorica za obuku hrvatske granične policije u vrijeme prve evaluacije, uvela je inovacije u kurikularni dio programa obuke, te je bila u timu koji je osmislio i realizirao “Schengensku e-učionicu”. Upravo je taj projekt dobio oznaku “Best practice” na razini svih zemalja članica EU.
- Na web stranici MUP-a kreirali smo suvremeni didaktički repozitorij koji je omogućio da svaki granični policajac, gdje god se nalazio, jednim klikom ima pristup multimedijalnim sadržajima iz područja koji se odnose na standarde i mjerila mehanizama schengenske evaluacije. Od regulatornog paketa, do snimki konkretnih situacija s terena, korisnih podataka o novim oblicima krijumčarenja ili krivotvorenja, te analiza slučajeva i slično, iz svih područja koja su im bitna u poslu. To se šengenskim evaluatorima najviše svidjelo – kaže, dodajući kako je visoke ocjene dobio i sistem obuke “train the trainer”, koji koristi MUP.
- Mreža multiplikatora nije novost, ali je projekt izuzetno praktičan i isplativ, jer uzimamo najkvalitetnije, iskusne ljude iz naših policijskih uprava, te ih šaljemo na daljnju specijalističku izobrazbu - ističe.
- Mi smo vanjska granica EU, i uz vrlo kompleksnu granicu s trećim zemljama. Stoga naša granična policija mora biti vrhunski obučena - zaključuje Željka Bagarić. Sigurna je da će i nove procjene schengenskih evaluatora koje se očekuju ovih dana biti pozitivne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju