Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

U lovu na tragove života na Marsu pronašli izvore metana

Još prije 15 godina je europska sonda izvjestila o tragovima metana u atmosferi Marsa, ali mnogi znanstvenici nisu bili sigurni jesu li ti podaci točni jer metan inače, barem na Zemlji, proizvode organizmi.

NASA
Foto: NASA
22 komentara

Višegodišnje pitanje ima li metana na Marsu moglo bi konačno biti riješeno jer su znanstvenici potvrdili postojanje ovog plina na Crvenom planetu kao i odakle bi on mogao dolaziti.

Još prije 15 godina je europska sonda izvijestila o tragovima metana u atmosferi Marsa, ali mnogi znanstvenici nisu bili sigurni jesu li ti podaci točni jer metan inače, barem na Zemlji, proizvode organizmi.

Foto: ESA

Sada je međunarodni tim znanstvenika usporedio promatranja sa dvije različite sonde koje su prikupile podatke 2013. godine kako bi pronašli čvrsti dokaz da na Marsu postoji metan, piše Phys.org.

Foto: ESA

Otkrili su kako je izvor najvjerojatnije smrznuti metan ispod stijena u blizini tzv. Galeova kratera za koje se dugo smatra da je isušeno korito jezera. Smatraju kako taj ledeni pokrov ponekad ispusti metan u atmosferu.

- Ovo je jako uzbudljivo i nismo to očekivali. Dva potpuno zasebna istraživanja su pokazala na isto područje koje bi moglo biti izvor metana - rekao je Marco Giuranna sa Rimskog nacionalnog instituta za astrofiziku.

I dok je metan znak života na Zemlji, Giuranna kaže kako njegova prisutnost na Marsu ne mora nužno značiti da postoji život i na Crvenom planetu.

Foto: ESA

- Metan je važan jer bi mogao biti indikator mikrobiološkog života. Određeni tipovi mikroba koriste metan kao izvor energije. Međutim, metan se može proizvesti i tijekom abiotičkog procesa - istaknuo je Giuranna te dodao kako je potrebno napraviti dodatna istraživanja smrznutog metana na Marsu.

Ako bi pronašli velike količine ovog plina, on bi mogao podržavati ljudske misije na Marsu te bi ujedno mogao biti i gorivo za industrijske procese, ali i gorivo za povratak ljudi ako bi ikada ljudska misija otišla do Marsa, rekao je Giuranna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message