Obavijesti

Tech

Komentari 0

Nova 'Škola budućnosti' je tu: U učionice stižu dronovi, virtualni muzeji i moderno vrtlarstvo

Nova 'Škola budućnosti' je tu: U učionice stižu dronovi, virtualni muzeji i moderno vrtlarstvo
1

Nova sezona projekta koji u škole donosi suvremene tehnologije, kao i novi način obrazovanja, obuhvatit će više od 4000 učenika i učitelja, kažu organizatori Stemi, Infobip i A1 Hrvatska

VIDEO

Prve dvije sezone "Škole budućnosti" prošle su s velikim uspjehom i sve većim interesom u školama, pa će u novoj sezoni projekt obuhvatiti rekordan broj učitelja i učenika. Njih više od 400, odnosno 4000, zakoračit će u svijet umjetne inteligencije, robotike, dronova, interneta stvari (IoT) i proširene stvarnosti (AR). Projekt je to koji organiziraju Stemi, Infobip i A1 Hrvatska uz podršku tvrtki Infineon, Croatia osiguranje i ostalih. 

Ovogodišnja "Škola budućnosti" nudi pregršt noviteta.

Umjetna inteligencija i roboti

- Napravili smo ogroman iskorak. Uz prisutnost u većem broju škola, čak više od 100 škola u odnosu na prošlu godinu, uveli smo i nova dva programa. Tako su, ove školske godine, uz umjetnu inteligenciju škole mogle još birati između programa Robotike, u sklopu kojeg učenici izrađuju hexapod robota za istraživanje Marsa te Greentech programa u sklopu kojeg uče kako koristiti tehnologiju u proizvodnji hrane, što je jedan od globalnih izazova. Riječ je o novom Stemi programu kojim želimo djecu više povezati s prirodom tako da će tu osim učenja o IoT tehnologiji biti i puno znanosti o podacima te učenja kako uzgojiti vlastite biljke - ističe Marin Trošelj, osnivač i direktor tvrtke Stemi.

Zahvaljujući hrvatskim startupima Orqa i Equinox, nova sezona u hrvatske učionice donosi napredne tehnologije. S Equinoxom će se po prvi put školski prostor pretvoriti u virtualni muzej o budućnosti, koristeći tehnologiju proširene stvarnosti. Nalik ranije planetarno popularnoj igrici Pokemon Go, učenici će interaktirati s virtualnim likovima, odgovarati na njihova pitanja te pritom istraživati, a bit će i u mogućnosti osvajati vrijedne nagrade na kraju projekta.

- Naša misija, kao jednog od tehnoloških lidera u telekom industriji, je razvojem tehnologije i stvaranjem digitalnog društva svima pružiti jednake mogućnosti za učenje, stvaranje i napredak. Razvoj digitalnih vještina jedan je od glavnih fokusa našeg poslovanja i zbog toga s projektima poput Škole budućnosti nastojimo unaprijediti digitalizaciju društva, ali i sami učiti od mladih generacija. Dodatno, cilj nam je povećati interes žena za STEM i razvijati nove generacije tech liderica što će biti jedan od naših glavnih fokusa u novoj generaciji Škole budućnosti. Vjerujemo da će naši zaposlenici, a posebno zaposlenice, koji su mentori na ovom projektu i direktno rade s učenicima svojim primjerom, znanjem i poslovima kojima se bave inspirirati buduće generacije za poslove budućnosti - objašnjava Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska.

Utrke dronova

U suradnji s tvrtkom Orqa, na završnom će se eventu organizirati natjecanje za najmlađe u vožnji dronova. U sklopu pripreme za natjecanje, škole će dobiti simulator i kontroler ove vodeće hrvatske tvrtke za trkaće dronove na kojemu će učenici imati priliku dobro izbrusiti svoje vještine letenja prije samog događaja.

- Činjenica da projekt Škola budućnosti ulazi u svoje treće izdanje u ne samo rekordnim, već impresivnim i uzlaznim brojkama, pokazuje da postoji ogroman interes učenika i učitelja za najsuvremenijim tehnologijama i u današnjem obrazovnom sustavu. Također, ovaj projekt je savršen primjer što je sve moguće postići kada se udruže dvije IT platforme koje mijenjaju način na koji se uči i komunicira. S ponosom smo dio ovog projekta, koji unutar svog rastućeg ekosustava okuplja zajednicu koja stremi prema kreativnom i inovativnom - izjavio je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo
SVE JE SAMA ODRADILA

Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo

Učenica sedmog razreda u zagrebačkoj OŠ Stenjevec Lucija Blažek (14) ispitala je 549 učenika, nastavnika i programera. Zanimalo ju je što znaju o STEM-u

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu
Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI