Obavijesti

Tech

Komentari 3

U Školi budućnosti pripremaju đake za nova zanimanja, a koja su, provjerite na mapi poslova

U Školi budućnosti pripremaju đake za nova zanimanja, a koja su, provjerite na mapi poslova
1

Procjenjuje se da će se do 2025. otvoriti 97 milijuna novih poslova zbog novih tehnologija. Stoga u A1 Hrvatska već drugu godinu provode program A1 Start u kojem polaznike očekuju realni zadaci i edukacije

VIDEO

Ovogodišnja Škola budućnosti, inovativni projekt kojeg već drugu godinu zaredom u osnovnim školama provode tvrtke STEMI i Infobip, polako ulazi u završnu fazu. Ove sezone uključila je više od 2000 učenika i 350 učitelja u 130 škola diljem Hrvatske.

- Sada učenici rade na završnim projektima, a neke škole smo povezali s udrugama za koje će napraviti chatbotove i oni će biti implementirani na webstranice tih udruga - kaže Marin Trošelj, direktor STEMI-ja i inicijator samog projekta, čiji je cilj spojiti formalno i neformalno obrazovanje koje će pružiti svim sudionicima projekta nova znanja i vještine, ali i omogućiti direktno djelovanje u zajednici kroz primjenu naučenog.

Učenicima, ali i nastavnicima želimo pokazati nove načine učenja i poučavanja, te im na konkretnim projektima pružiti priliku da prođu cijeli proizvodni proces, od osmišljavanja projekta do njegove potpune implementacije, kažu inicijatori Škole Budućnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

97 milijuna novih poslova

A zašto je važno prilagođavati načine učenja, slušati i odgovarati na potrebe djece u nastavnom procesu, kako im se prilagoditi, te nove tehnologije i alate koristiti za podizanje kvalitete nastave, razgovarali smo s Petrom Grundler Glavicom, talent&engagement menadžericom A1 Hrvatska.

- Istraživanja pokazuju da će se 65% osnovnoškolaca baviti zanimanjima koja danas još ne postoje. Prema "The Future of Jobs Report" iz 2020., kojeg svake dvije godine izdaje Svjetski ekonomski forum do 2025. u globalnoj radnoj snazi otvorit će se 97 milijuna novih poslova zbog utjecaja novih tehnologija, četvrte industrijske revolucije, demografskih promjena i transformacije industrija. Istovremeno svaki drugi zaposleni mora steći nove vještine da bi imao potrebne kompetencije - ističe Petra.

Stoga je A1 Hrvatska s ekspertnim timom od 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top tehnoloških tvrtki osmislili i lansirao prvu hrvatsku interaktivnu mapu poslova i vještina budućnosti.

'Stalno educiramo i naše zaposlenike'

- A1 Hrvatska, kao jedan od lidera u tehnološkoj industriji, ima cilj, kroz svoju inicijativu održivog poslovanja 'Čini pravu stvar i usvoji vještine budućnosti', svojim zaposlenicima i zajednici pomoći da steknu vještine budućnosti, te budu spremni na brze tehnološke promjene na tržištu rada. Kroz mapu predstavili smo 10 industrija i kroz svaku od njih 10 zanimanja koja su u padu i 10 koji ih zamjenjuju. Također mapa sadrži vještine potrebne da za poslove budućnosti te analize stručnjaka, ključne trendove koji pokreću transformacije industrija kao i preporuke gdje se možete educirati i steći potrebne vještine - kaže Petra Grundler Glavica.

Vještine ključne za poslove budućnosti koje smo mi u A1 Hrvatska identificirale su 5G, data analytics & data science, strojno učenje i umjetna inteligencija, growth marketing i automatizacija procesa, te svoje zaposlenike educiraju upravo u tim područjima kroz inovativni edukacijski program A1 Future HUB, te kroz rad na stvarnim inovacijskim projektima iz tih područja.

Pritom, istraživanja pokazuju da će se 65% osnovnoškolaca baviti zanimanjima koja danas još ne postoje, a čak 94% poslodavaca već sada od svojih zaposlenika očekuju da steknu nove vještine dok rade. Stoga je A1 pokrenuo pripravnički program A1 Start, koji služi kao most između obrazovnog i realnog sektora, gdje mladi stječu iznimno važno iskustvo u poslovima koji će formirati tržišta budućnosti.

Prijavite se za A1 Start!

- Mladi stručnjaci u okviru ovog programa imaju mogućnost raditi na stvarnim zahtjevnim projektima iz područja podatkovne znanosti i data analitike i drugih poslova budućnosti, a uspješnost prve godine provođenja programa nas je motivirala da ga pokrenemo i ove godine - ističe Petra Grundler Glavica.

Prijave za program traju do početka lipnja, a A1 Hrvatska traži ukupno 16 pripravnika koji će imati priliku prvo iskustvo i znanje stjecati na stvarnim projektima iz područja data sciencea i umjetne inteligencije, data analyticsa, razvoja proizvoda, IT software developmenta te razvoja optičke i 5G mreže. Tijekom rada na projektima, A1 Start pripravnici imat će punu podršku mentora i A1 timova, kao i pogodnosti jednake svim ostalim zaposlenicima kompanije.

Osim rada na konkretnim projektima, polaznike očekuju i edukacije u važnim poslovnim vještinama poput storytellinga, prezentacije, efikasne komunikacije, agilnih načina rada i sličnih povezanih područja.

- Dodatno, osim učenja digitalnih vještina, drugi naš cilj strategije održivosti je diversity. Puno se o tome priča u zadnje vrijeme. Europska unija također jako potencira ovu temu, stoga smo mi pokrenuli STEM Femme projekt namijenjen isključivo studenticama STEM fakulteta, koje imaju priliku tijekom tri mjeseca stjecati iskustvo u A1 Hrvatska i raditi na konkretnim projektima uz primjenu najnovijih tehnologija i podršku mentorice. Uz to, studentice uz plaćenu praksu dobivaju i stručnu edukaciju te se mogu bez prethodnih provjera, prijaviti za A1 Start pripravnički program kroz koji im se nudi prilika i dužeg ostanka u kompaniji. Trenutno nam je u kompaniji 5 studentica iz tog programa koje konkretno rade s alatima i programskim jezicima poput Power BI, SQL-a, naprednog Excela, Python-a, R-a i slično - zaključuje Petra Grundler Glavica.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto