Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Ubojice ozona: Ovi sedefasti oblaci nam razaraju atmosferu

Ovi oblaci nastaju zimi u blizini Arktika i Antarktike. Izravno utječu na stvaranje ozonskih rupa. U njima se nalaze i freoni, štetne molekule koje razaraju atmosferu

Ivar Marthinusen
Foto: Ivar Marthinusen
20 komentara

Pojavili su se malo nakon zalaska Sunca. Oblaci su sjajili toliko žarko da nisam mogao gledati direktno u njih, napisao je u ponedjeljak Norvežanin Ivar Marthinusen, koji je fotografirao jedinstvene sedefaste oblake.
Ti rijetki oblaci nastaju uglavnom zimi u blizini Arktika i Antarktike. Stvaraju se na visinama od oko 25 kilometara, a da bismo ih vidjeli u punom sjaju, temperatura na kojoj nastaju mora biti -85 Celzijevih stupnjeva.

Nisu pravi oblaci, puni su štetnih molekula

- Oni su rijetki jer nisu kao pravi oblaci, samo od kapljica leda i vode. Sastoje se od kristalića leda, sumpornih spojeva i raspršene dušične kiseline - kazala nam je Zvjezdana Bencetić Klaić s PMF-a. 

Ono zbog čega su oni posebno zanimljivi je to što direktno utječu na stvaranje ozonskih rupa. U njima se nalaze i freoni, štetne molekule koje razaraju atmosferu. Na te oblake i štetnost upozorila je još 2002. Svjetska meteorološka organizacija.

- Mislim da definitivno nije poznato što se događa s ozonom. Ta rupa je rasla, ali se i počela smanjivati i trebat će nam još desetljeća da znanstvenici otkriju stvarne uzroke - kazao nam je akademik Vladimir Paar

Da čovjek zaista utječe na ozonski omotač, potvrdio je i astronom Korado Korlević.


- U stratosferi se nalazi razno smeće i svemirska prašina, koji štetno utječu. Svaki put kad rakete prolaze, i one također uništavaju taj sloj - kaže Korlević.

Paar upozorava: Sunce sve slabije štiti Zemlju

Internet

No akademik Paar upozorio je na samo Sunce, koje u zadnjih deset godina sve slabije štiti Zemlju.

- Magnetno polje Sunca slabi, pa do nas dolazi sve više kozmičkog zračenja. I to utječe na dodatno stvaranje oblaka - rekao je akademik. Dodao je da svjetski znanstvenici detaljno istražuju fenomen, a kolika je šteta, znat ćemo tek u budućnosti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message