Obavijesti

Tech

Komentari 0

Učenici Varaždinske županije osvojili su 19 Oskara znanja

Učenici Varaždinske županije osvojili su 19 Oskara znanja

U Varaždinskoj županiji 2017./2018. školske godine djelovalo je devet centara izvrsnosti i to iz matematike, informatike, biologije, fizike, kemije, hrvatskog jezika, novih tehnologija, poduzetništva i komunikacija

VIDEO

Centri izvrsnosti Varaždinske županije postali su Europski centar za darovite. Ovo iznimno međunarodno priznanje za sustavni rad s nadarenima koji je Varaždinska županija pokrenula još 2017. godine,  Centrima izvrsnosti dodijelilo je Europsko vijeće za nadarene (European Council of High Ability - ECHA) u lipnju ove godine. Centri izvrsnosti postali su jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj. 
- U ime Odbora za akreditiranje europskih talent centara i ECHA-e  čestitam na postignućima vaših Centara izvrsnosti te vam zahvaljujem na entuzijazmu i suradnji na razvijanju Europske mreže za podršku darovitima - navela je u dopisu Lianne Hoogeeven, predsjednica Odbora, te voditeljica Centra za proučavanje darovitosti na Sveučilištu Radboud - Nijmegen u Nizozemskoj.
ECHA je osnovana prije 30 godina s ciljem razvijanja mreže za komunikaciju, promociju i razmjenu informacija među ljudima zainteresiranima za podršku onima s visokim sposobnostima (učitelje, istraživače, psihologe, roditelje, darovite, itd.), a pokrenuli su inicijativu  o udruživanju svih onih koji se na bilo koji način bave podrškom darovitih učenika i odraslih darovitih osoba. U sklopu ECHA-e djeluje 19 centara koji povezuju 300 organizacija iz 39 država, a od toga su dva centra iz država izvan Europe.

Europska točka za darovite

ECHA je Centrima Varaždinske županije krajem 2006. dodijelila certifikat na temelju kojeg su postali Europska točka za darovite, dok su u lipnju proglašeni Europskim centrom za darovite. U Varaždinskoj županiji 2017./2018. školske godine djelovalo je devet centara izvrsnosti i to iz matematike, informatike, biologije, fizike, kemije, hrvatskog jezika, novih tehnologija, poduzetništva i komunikacija. Centre su pohađala 834 učenika osnovnih i srednjih škola, a s njima je radilo 115 mentora. Upravo je sustavni rad s darovitim učenicima u Centrima izvrsnosti Varaždinske županije pokazao iznimne rezultate.

Aleksandra - Saša Božović upisuje Oxford


Varaždinska županija ove je školske godine imala rekordan broj državnih prvaka njih čak 18. Rekordan broj učenika je ove godine primio Oskar znanja, a uz sve to je i rekordan broj sudionika na međunarodnim natjecanjima. Učenici osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije su briljirali na dodjeli Oskara znanja. Riječ je o najvećem priznanju i nagradi za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju. Čak 19 učenika Varaždinske županije osvojilo je 28 od ukupno 302 dodijeljena Oskara znanja, od čega 18 za uspjeh na međunarodnim natjecanjima, te još 10 za prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju. Time je Varaždinska županija s obzirom na broj učenika, daleko najuspješnija u Hrvatskoj.
Pet Oskara znanja osvojio je Ilija Srpak, sada već bivši učenik 4. razreda Prve gimnazije Varaždin koji je u školskoj godini 2017./2018. osvojio čak 4 medalje na međunarodnim natjecanjima. Srebrne medalje osvojio je na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Tajlandu te na Mendeljeljevoj  olimpijadi u Bjelorusiji, a bronce na 2. europskoj fizičkoj olimpijadi u Rusiji  te na Međunarodnoj  olimpijadi iz astronomije i astrofizike u Tajlandu. Uz to je postao i državni prvak iz astronomije. Ilija Srpak je izabran za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola Varaždinske županije u školskoj godini 2017./2018. Prema odluci župana Radimira Čačića, novčana nagrada od 4.000 kuna bit će mu uručena u rujnu na svečanoj sjednici Županijske skupštine p ovodom Dana Varaždinske županije.

Prvaci na državnim i međunarodnim natjecanjima

Marko Srpak, Ilijin brat, učenik 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, primio je četiri Oskara znanja. Državni je prvak iz fizike i informatike, a na međunarodnim natjecanjima je osvojio srebro na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije - EUSO u Sloveniji, te treće mjesto na ACSL All-Star 2018. u Rhode Islandu. Dva Oskara znanja dobio je i Josip Kelava, sada bivši učenik Prve gimnazije Varaždin i najbolji maturant Varaždinske županije prošle godine. On je u ovoj školskoj godini osvojio dvije srebrne medalje na međunarodnim natjecanjima, a riječ je o 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi  u Sloveniji te 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Iranu.
Odličan uspjeh ostvario je i Juraj Kolarić, učenik 6. razreda I. osnovne škole Varaždin. On je dva Oskara znanja primio za dva osvojena prva mjesta na Rob iCupu Austrija Open te na RoboBumu  Slovenija. Oskare znanja na međunarodnim natjecanjima osvojili su i Martin Peček, učenik 6. razreda VII. osnovne škole  Varaždin za prvo mjesto na RoboCupu Austrija Open, Vanja Radovanović, učenik 8. razreda I. osnovne škole Varaždin za treće mjesto na RoboCupu Austrija Open, te učenici Prve gimnazije Varaždin Gašpar Haramija, Nikola Kušen i Nina Sokol za treće mjesto na ACSL All-Star 2018. u Rhode Islandsu.

Ilija Srpak i ove je godine briljirao na brojnim natjecanjima

 

Još sedmero državnih prvaka iz Varaždinske županije također je primilo Oskare znanja.  Estella Veronica Grubač, učenica 8. razreda osnovne škole I. Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, osvojila je prvo mjesto na Državnom natjecanju iz njemačkog jezika, Lucija Jurenec, učenica 7. razreda osnovne škole Izidora Poljaka Višnjica, prvo mjesto na Državnom natjecanju iz povijesti, Barbara Kelava, učenica 6. razreda VI. Osnovne škole Varaždin, prvo mjesto na Državnom natjecanju  iz matematike, Dora Lešnjak, učenica 7. razreda 6. osnovne škole Varaždin, prvo mjesto na Državnom natjecanju iz biologije, Lorena Sanjek, učenica 7. razreda III. osnovne škole  Varaždin za prvo mjesto na Natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK, Edita Lukić, učenica 1. razreda Prve gimnazije Varaždin, prvo mjesto na Državnom natjecanju iz kemije, te Rebeka Petković, učenica 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, prvo mjesto na Državnom natjecanju iz hrvatskog jezika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju