Tech

Komentari 5

Učenike iz Daruvara dobre fotografije odvele u Finsku

Učenike iz Daruvara dobre fotografije odvele u Finsku

Učenici Ekonomske i turističke škole u Daruvaru redovito sudjeluju u Erasmus projektima i dio prakse odrađuju u inozemstvu, a sad su pokazali da imaju i 'oko sokolovo' i da su dobri fotografi

Najteže nam je bilo izabrati pet fotografija od oko 3000 koliko smo ih napravili, kaže nam Dominik Žulj, učenik II. razreda Ekonomske i turističke škole u Daruvaru.

Fotografija njihova kolege Mateja Davidovića, koju je Dominik napravio s još dvoje kolega, osvojila je drugo mjesto na europskom fotonatječaju koji promovira strukovna zanimanja. Svih četvero putovali su na dodjelu nagrada u Helsinki, glavni grad Finske.

- Prvo mjesto je osvojila škola iz Austrije, a mi smo bili drugi u konkurenciji više od 100 škola iz Europe - rekla nam je nastavnica Ksenija Škorić, pod čijom su “palicom” izrađene nagrađene fotografije.

A put u Finsku samo je jedan od brojnih projekata kojima ova srednja škola u Daruvaru svojim učenicima omogućuje praksu u inozemstvu.

- U devet godina, koliko provodimo projekte koje financira Agencija za mobilnost i programe EU, nekoliko stotina učenika naše škole provelo je na praksi u inozemstvu. To su sjajna iskustva koja su nas motivirala da i ove školske godine podnesemo prijavu u okviru K-1 projekata za stručnu praksu u inozemstvu - rekle su nam prof. engleskog jezika Romana Zelda i Ksenija Škorić, profesorica ekonomske skupine predmeta.

- Tijekom ove godine 12 naših učenika će biti na stručnoj praksi u Valenciji u Španjolskoj, a 13 odlazi na praksu u Italiju. Praksa se obavlja u hotelima visoke kategorije. Osim što u sasvim drugom okruženju obavljaju praksu, upoznaju nove kulture, stječu nova znanja, iskustva, ali i dobivaju određene certifikate koji će im olakšati put do radnog mjesta - kaže prof. Zelda.

Matej Davidović (18), kuhar s uspješne fotografije, kaže kako ni u jednom trenutku nije požalio što je upisao školu u Daruvaru.

- Odlazak u europske zemlje na praksu mi je dao toliko potrebnu sigurnost. U Portugalu sam na prezentaciji nacionalnih jela pripremao mađaricu i razgovarao na engleskom jeziku te vjerujem da sam se zauvijek oslobodio treme. Teško mi je riječima opisati iskustva iz Rumunjske, Portugala i Finske. Tamo sam se uvjerio da naša škola daje istu razinu znanja kao slične škole u Europi - ističe Matej, koji je nakon kuharske škole u Daruvaru upisao specijalizaciju u Zagrebu.