Obavijesti

Tech

Komentari 11

Udarac za autoindustriju: Zbog korone otkazan salon u Ženevi

Udarac za autoindustriju: Zbog korone otkazan salon u Ženevi
3

Idući tjedan je trebao biti održan Salon automobila u Ženevi, no zbog straha od korona virusa u posljednji tren je otkazan. Trebalo ga je posjetiti više od 600.000 ljudi, a financijski gubici su ogromni

VIDEO

Više desetaka tisuća novinara i više od 600.000 drugih posjetitelja ove godine neće uživati na Salonu automobila u Ženevi. Samo tri dana prije početka službenog programa organizatori su zbog zabrane koju je donijela Švicarska bili prinuđeni otkazati čitav događaj. Naime, švicarska vlada je danas zbog povećanog broja slučaja zaraze korona virusom u Europi i Švicarskoj potpuno zabranila sve javne priredbe i okupljanja za više od 1000 ljudi. Zabrana vrijedi od danas do 15. ožujka, dana koji je trebao biti posljednji dan najpoznatijeg i najvažnijeg europskog salona automobila. 

I prije zabrane mnogi su se pitali zašto organizatori nisu ranije otkazali salon kao što su to napravili Španjolci koji su početkom mjeseca otkazali najveći europski saloon mobilnih telefona koji se trebao održati u Barceloni. Na njemu se očekivalo oko 100.000 ljudi, a s obzirom na mnogo veći broj posjetitelja u Ženevi rizik je bio još veći.

Novi automobili u sjeni korone: U Ženevi očekuju 600.000 ljudi
Novi automobili u sjeni korone: U Ženevi očekuju 600.000 ljudi

Otkazivanjem salona nastat će ogromni financijski gubici za organizatora i izlagače. Samo je organizator od iznajmljivanja prostora i ulaznica namjeravao uprihoditi nekoliko desetaka milijuna švicarskih franaka. Gubici za izlagače još su veći i prve procjene govore da će svi kombinirano izgubiti preračunato mnogo više od 100 milijuna eura. Naime, svi izlagači već su postavili velebne i skupe štandove, dopremili ogromne količine opreme i automobila u Ženevu, a mnogi od njih su i razvili skupe konceptne automobile čija je jedina svrha bila prikazivanje u Ženevi. Sada će za nebrojene premijere novih automobila morati pronaći alternativna rješenja. Strahuje se da će i izostanak promocije u Ženevi smanjiti prodaju novih automobila jer će oni biti bitno manje prisutni u medijima. Ogromne gubitke će zabilježiti i hotelijeri jer će se otkazati više od 100.000 noćenja, zrakoplovne tvrtke i mnogi drugi koji neizravno profitiraju od salona u Ženevi. 

Ovo je trebalo biti jubilarno 90. izdanje salona u Ženevi, a od 1949. godine nije otkazan niti jednom. Zbog straha od korona virusa ranije je otkazana utrka Formule 1 u Kini, a strahuje se da će biti otkazane i mnoge druge velike manifestacije tijekom ožujka, možda i travnja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način