Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
11 komentara

Udarac za autoindustriju: Zbog korone otkazan salon u Ženevi

Idući tjedan je trebao biti održan Salon automobila u Ženevi, no zbog straha od korona virusa u posljednji tren je otkazan. Trebalo ga je posjetiti više od 600.000 ljudi, a financijski gubici su ogromni

Foto: Newspress
11 komentara

Više desetaka tisuća novinara i više od 600.000 drugih posjetitelja ove godine neće uživati na Salonu automobila u Ženevi. Samo tri dana prije početka službenog programa organizatori su zbog zabrane koju je donijela Švicarska bili prinuđeni otkazati čitav događaj. Naime, švicarska vlada je danas zbog povećanog broja slučaja zaraze korona virusom u Europi i Švicarskoj potpuno zabranila sve javne priredbe i okupljanja za više od 1000 ljudi. Zabrana vrijedi od danas do 15. ožujka, dana koji je trebao biti posljednji dan najpoznatijeg i najvažnijeg europskog salona automobila. 

Foto: Newspress

I prije zabrane mnogi su se pitali zašto organizatori nisu ranije otkazali salon kao što su to napravili Španjolci koji su početkom mjeseca otkazali najveći europski saloon mobilnih telefona koji se trebao održati u Barceloni. Na njemu se očekivalo oko 100.000 ljudi, a s obzirom na mnogo veći broj posjetitelja u Ženevi rizik je bio još veći.

POTENCIJALNI RASADNIK EPIDEMIJE Novi automobili u sjeni korone: U Ženevi očekuju 600.000 ljudi

Otkazivanjem salona nastat će ogromni financijski gubici za organizatora i izlagače. Samo je organizator od iznajmljivanja prostora i ulaznica namjeravao uprihoditi nekoliko desetaka milijuna švicarskih franaka. Gubici za izlagače još su veći i prve procjene govore da će svi kombinirano izgubiti preračunato mnogo više od 100 milijuna eura. Naime, svi izlagači već su postavili velebne i skupe štandove, dopremili ogromne količine opreme i automobila u Ženevu, a mnogi od njih su i razvili skupe konceptne automobile čija je jedina svrha bila prikazivanje u Ženevi. Sada će za nebrojene premijere novih automobila morati pronaći alternativna rješenja. Strahuje se da će i izostanak promocije u Ženevi smanjiti prodaju novih automobila jer će oni biti bitno manje prisutni u medijima. Ogromne gubitke će zabilježiti i hotelijeri jer će se otkazati više od 100.000 noćenja, zrakoplovne tvrtke i mnogi drugi koji neizravno profitiraju od salona u Ženevi. 

Foto: Newspress

Ovo je trebalo biti jubilarno 90. izdanje salona u Ženevi, a od 1949. godine nije otkazan niti jednom. Zbog straha od korona virusa ranije je otkazana utrka Formule 1 u Kini, a strahuje se da će biti otkazane i mnoge druge velike manifestacije tijekom ožujka, možda i travnja. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message